2017. november 14. 09:19

Számottevően növekedett az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona. Pozitív fordulat történt a munkáltatói tagdíj terén, hiszen a harmadik negyedévben ismét növekedést mértek, derült ki az ÖPOSZ keddi sajtóbeszélgetésén.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Több mint 11 százalékkal, 1247 milliárd forintra növelték a vagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Az egy tagra jutó vagyon szintén 11 százalékkal, 1,18 millió forintra emelkedett, ami 66 százalékkal haladja meg az öt évvel korábbi összeget. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke a pénztári eredmények kapcsán azt hangsúlyozta, többéves távlatban is jól látszik a pénztárak kiemelkedő teljesítménye. Az ÖPOSZ-hoz tartozó önkéntes pénztárak befizetéseinek összege 17 százalékkal, 17 milliárd forinttal nőtt. Így összesen idén a tagoktól 52 milliárd forint folyt be, ami 20 százalékos növekedést jelent. A becslések szerint a tavalyi jelentős hozamnövekedés után az idei évben is reálhozamot értek el eddig a pénztárak.


A szövetséghez tartozó egészségpénztárak az idén közel 25 milliárd forint összegben, esetenként átlagosan 5500 forint értékben fizették a tagok által igénybe vett szolgáltatásokat. A pénztártagok egyéni befizetései mind az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mind az egészségpénztáraknál jelentősen 17, illetve 45 százalékkal ugrott meg. Az egészségpénztárak esetében a befizetések folyamatosan tolódtak el, míg 2012-ben még a munkáltatók adták a befizetések 81 százalékát, addig mára az arányuk csak 47 százalékos. Míg az egészségpénztárak esetén folyamatosan csökken a munkáltatói hozzájárulás, a nyugdíjpénztárak esetén viszont a harmadik negyedévben pozitív fordulat következett be. Míg az első két negyedévben a befizetések 10 százalék körüli mértékben csökkentek, addig a most zárult három hónapos időszakban 2 százalékkal növekedett. Ennek ellenére az ÖPOSZ úgy látja, hogy itt még bőven van tér a javulásra.

Azoknak, akik rendszeresen félretesznek nyugdíjcélra, átlagosan már egy érdemleges összeg halmozódott fel. Az ÖPOSZ szakértői szerint a rendszeres befizetők számláján átlagosan 3 milliós megtakarítás lehet. Ez 10-15 százalékos kiegészítés jelentene a nyugdíj alatt, míg ha ez tovább halmozódik, és 5-6 milliós összegre nő, akkor már 20-25 százalékos pluszt jelenthet idős korban.


Dr. Kravalik Gábor szerint a tagi befizetések emelkedése mind az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mind az egészségpénztáraknál azt mutatja, hogy a pénztártagok megbíznak a kasszákban, és hatékony megoldást nyújtanak az öngondoskodásban. Pozitív fejleménynek tartják, hogy a munkáltatói pénztári hozzájárulások adóterheinek idei emelése ellenére is nőttek a harmadik negyedévben a befizetések. Az elnök abban bízik, hogy a jövőre minimálisan javuló adózási feltételek mellett ez tovább fog növekedni. Emellett a szövetségben a szokásos erős utolsó negyedéves bővüléssel is számolnak.

mfor.hu