Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Megéri pénzügyi területen dolgozni, a szakértői posztok közül ugyanis itt a legmagasabbak a fizetések. Míg 2005-ben például egy adószakértő keresetének havi átlaga meghaladta a 415 ezret, addig 2006-ban már 487 ezernél is több volt bruttóban - írja a Világgazdaság.

A gazdasági munkakörökben dolgozók közül ők viszik haza a legtöbb fizetést, őket a pénz- és hitelgazdasági szervezők és a könyvvizsgálók követik. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most elkészült éves bértarifa-felméréséből az is kiderült, hogy a műszaki pozíciókban alig emelkedtek a jövedelmek. 2005-ben például egy szoftverfejlesztő informatikus bruttó átlagkeresete 323 ezer forint volt havonta, 2006-ban ez csak öt százalékkal emelkedett.

A műszaki és természettudományi pozíciók közül egyébként a geológusok, a matematikusok, a gyengeáramú villamosmérnökök, illetve a kohó- és a gépészmérnökök munkáját díjazzák legtöbbre a hazai munkaadók. A diplomás posztok közül kiemelkedik a légi irányítók javadalmazása, amely a bruttó nyolcszázezret közelíti.

Meglepő az ügyvédek alacsony fizetése, amely a pályakezdők esetén a legmagasabb, százhúszezer, majd később már csak 62 500 forint, amely, mint ismeretes, tavaly az országos minimálbér összege volt. Eszerint az ügyvédek vélhetően minimálbérre vannak bejelentve például saját vállalkozásukba.

Ügyintézőnek is érdemes elmenni

Érdekesség, hogy milyen jól megfizeti az álláspiac a diplomát és esetleg a nyelvtudást is igénylő ügyintézői posztokon dolgozókat. Közülük is kiemelkedik a nagy felelősségi jogkörrel felruházott pénzintézeti finanszírozási ügyintézők keresete, amely meghaladja a bruttó 277 ezret. A biztosítási ügyintézők átlagosan 233 ezret keresnek egy hónapban.

Az ÁFSZ a teljes kereset alatt egyébként az adott hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege mellett az előző évi nem havi rendszerességű prémiumokat, jutalmakat is hozzákalkulálta, valamint a 13. havi fizetés egy tizenketted részét. Az adatok a legalább öt főt és annál nagyobb vállalkozások javadalmazását összesíti. A keresetek országos átlagok, vagyis ezek vállalatméretenként és régiónként eltérőek lehetnek - olvasható a Világgazdaság cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.