2007. március 2. 08:31

Megéri pénzügyi területen dolgozni, a szakértői posztok közül ugyanis itt a legmagasabbak a fizetések. Míg 2005-ben például egy adószakértő keresetének havi átlaga meghaladta a 415 ezret, addig 2006-ban már 487 ezernél is több volt bruttóban - írja a Világgazdaság.

A gazdasági munkakörökben dolgozók közül ők viszik haza a legtöbb fizetést, őket a pénz- és hitelgazdasági szervezők és a könyvvizsgálók követik. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most elkészült éves bértarifa-felméréséből az is kiderült, hogy a műszaki pozíciókban alig emelkedtek a jövedelmek. 2005-ben például egy szoftverfejlesztő informatikus bruttó átlagkeresete 323 ezer forint volt havonta, 2006-ban ez csak öt százalékkal emelkedett.

A műszaki és természettudományi pozíciók közül egyébként a geológusok, a matematikusok, a gyengeáramú villamosmérnökök, illetve a kohó- és a gépészmérnökök munkáját díjazzák legtöbbre a hazai munkaadók. A diplomás posztok közül kiemelkedik a légi irányítók javadalmazása, amely a bruttó nyolcszázezret közelíti.

Meglepő az ügyvédek alacsony fizetése, amely a pályakezdők esetén a legmagasabb, százhúszezer, majd később már csak 62 500 forint, amely, mint ismeretes, tavaly az országos minimálbér összege volt. Eszerint az ügyvédek vélhetően minimálbérre vannak bejelentve például saját vállalkozásukba.

Ügyintézőnek is érdemes elmenni

Érdekesség, hogy milyen jól megfizeti az álláspiac a diplomát és esetleg a nyelvtudást is igénylő ügyintézői posztokon dolgozókat. Közülük is kiemelkedik a nagy felelősségi jogkörrel felruházott pénzintézeti finanszírozási ügyintézők keresete, amely meghaladja a bruttó 277 ezret. A biztosítási ügyintézők átlagosan 233 ezret keresnek egy hónapban.

Az ÁFSZ a teljes kereset alatt egyébként az adott hónapban számfejtett rendszeres keresetelemek bruttó összege mellett az előző évi nem havi rendszerességű prémiumokat, jutalmakat is hozzákalkulálta, valamint a 13. havi fizetés egy tizenketted részét. Az adatok a legalább öt főt és annál nagyobb vállalkozások javadalmazását összesíti. A keresetek országos átlagok, vagyis ezek vállalatméretenként és régiónként eltérőek lehetnek - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.