<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tapsoljuk meg együtt az egyedülálló produkciót!

Olyan történt Ferenccel, aminek hallatán nem tudjuk eldönteni, hogy sírjunk, nevessünk vagy esetleg aprófává aprítsuk az íróasztalunkat dühünkben. A férfit ugyanis a közelmúltban levélben arról értesítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy ötezer forintot kell befizetnie végrehajtási költségként, mert kétforintos adótartozása van. A sztorit a Bors írta meg.

a képen ábrázoltnál Ferenc tartozása lényegesen kevesebb

Ferenc - feltehetőleg, miután sírt, nevetett, és dühében aprófává aprította az íróasztalát - megpróbálta kideríteni az ügyintézőjétől, hogy melyik adónemet érinti mindez, de ebben a szakember nem tudott segíteni. Annyit viszont elmondott, hogy Ferenc egy éve görgeti maga előtt ezt a két forintot.

A férfi bankszámláját zárolták is, tehát nem utalhatta át az összeget - mivel pedig kétforintos már nincs forgalomban, készpénzben sem tudta törleszteni az agybajtartozást. Arról nem is beszélve, hogy kettőről lefelé kerekítünk, nullára.

A NAV a Bors megkeresésére azt válaszolta, lehetetlen, hogy a fenti eset előforduljon, mivel - mint azt ők is helyesen felismerték - feloldhatatlan ellentmondást tartalmaz. A lap viszont közölte Ferenc papírját is az adósságról, amin egyértelműen látszik, hogy a férfi tényleg két forint mínuszban van, és az is, hogy a büntetése tényleg ötezer.

"A NAV végrehajtás keretében nem zárol bankszámlát, hanem hatósági átutalási megbízást, inkasszót bocsát ki, azonban ezer forint hátralék alatt ez nem lehetséges"

- írta még az adóhivatal, amivel Ferenc igazán nem tud mit kezdeni. A Bors szerint csütörtökön lesz esélye arra, hogy rendezze a tartozást (valahogy).

Update:
A délután folyamán a NAV közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amit változtatás nélkül közlünk. 

"A mai napon(2017.06.07) szültetett cikkek sorra torz, a valóságot elferdítő módon mutatják be egy Csongrád megyei adózó történetét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal törvényi szabályozás okán nem hozhatja nyilvánosságra a részleteket, de az adózó maga is pontosan tudja, hogy mekkora mértékű adótartozással rendelkezett az inkasszó kibocsátásakor. Amennyiben az érintett feloldja a NAV-ot az adótitok megtartása alól, úgy minden részletre kiterjedően nyilvánosságra hozhatjuk a tényeket. Az adózó ügye saját bevallása szerint is rendeződött a cikkek megjelenése előtt.

Általánosságban elmondható, hogy a megjelent cikk állításai valótlanságon alapulnak, hiszen az ezer forintot el nem érő adót nem kell megfizetni. Ezt alapelvként rögzíti az adózás rendjét szabályozó törvény, épp ezért kizárt az, hogy 1000 forintnál kisebb összeg miatt végrehajtást indítson az adóhivatal. Sőt a NAV 1 millió forint alatti tartozásnál sem indítja meg azonnal a végrehajtást, így például nem inkasszálja azonnal a bankszámlát; hanem figyelmeztet, felhívja az adózó figyelmét arra, hogy rendezze a tartozását. A végrehajtás csak akkor indul meg, ha az érintett a figyelmeztetés ellenére sem fizeti meg tartozását, és nem is kér fizetési könnyítést az adóhivataltól. Ez esetben a NAV a törvény alapján 5 000 forint végrehajtási költségátalányt számít fel." 

mfor.hu