2016. január 13. 19:01

Kevesebb külföldi turista látogatott hazánkba tavaly novemberben a KSH legfrissebb jelentése szerint.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2015 novemberében a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt (761 ezerre), a külföldiek vendégéjszakáinak száma azonban 1,5 százalékkal (762 ezerre) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 2,4 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

Kevésbé népszerű Budapest

A külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent. Ebbe a négy, látogatottság szempontjából visszaeső régióba - Budapest, Közép-Duna-vidék, Balaton, Dél-Dunántúl - meglepő módon a főváros is beleesik, ahol tavaly novemberében további 5 százalékos zuhanás volt megfigyelhető a megelőző októberi 3 százalékpontos esést követően.

A belföldi vendégek száma 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal (761 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, egyben - Dél-Alföldön – csökkent, valamint egyben - Észak-Alföldön – stagnált. Budapest a belföldivendég-éjszakákat tekintve töretlenül népszerű, 23 százalékkal emelkedett az idelátogató magyar vendégek száma novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kevesebb az amerikai, orosz és nyugat-európai turista

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0 (az októberi 1,4 százalékos csökkenést követően), illetve 1,8 százalékkal (az előző havi 1,8 százalékos csökkenés után), Romániából jelentősen, 48 százalékkal nőtt a kereslet.

Nem ilyen fényes a helyzet a Nyugat- és Dél-Európából érkező vendégek esetében. A finnek 31, az osztrák turisták 6,0, a belgák 5,0, az Egyesült Királyságból érkezők 1,9, az olasz látogatók pedig 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta (akkor 0,9 százalékos mínusz volt) először következett be csökkenés a vendégéjszakák számában.

A jelentésből látható, hogy az orosz turisták vendégéjszakáinak a száma 2014 májusa óta (az Oroszország elleni elsőkörös uniós szankciók idején) folyamatos mélyrepülésben van, és a jelentés szerint tavaly novemberben 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a számuk. Összességében a 2014 májusi kezdetű dinamikus csökkenéssel 77 ezer orosz turistáról tavaly novemberre 36 ezer főre csappant meg a látogatók száma.

Bár a német vendégéjszakák száma novemberben a megelőző évi azonos időszakhoz képest csekély mértékben, 1 százalékkal nőtt, mégis fontos megemlíteni, hogy a német turizmus is kisebb megszakításokkal, de alapvetően csökkenő tendenciát mutat 2012 novembere óta.

A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett novemberben.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP) a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 - ami kevesebb, mint az előző hónapban - egység fogadott el pihenőkártyát, mintegy 945 millió forintnyi értékben.)

mfor.hu