2005. október 19. 06:41

Sok pályakezdő számára jelent dilemmát, hogy első munkahelyeként nagyobb vagy kisebb méretű vállalatnál próbáljon elhelyezkedni. A szakemberek szerint ennek nincs túl nagy jelentősége, a gyakorlat megszerzését kell szem előtt tartani.

A mikro-, kis- és a középvállalkozás ugyanolyan tökéletes első munkahely lehet, mint egy multinacionális cég, a lényeg, hogy a pályakezdő mihamarabb túlessen a gyakorlat nélküli státuson - hangsúlyozta a Világgazdaságnak Borbély Klára, a Trenkwalder-Multiman Személyzeti Szolgáltató Kft. kirendeltségvezetője. Egy kisebb méretű társaság még előnyös is lehet, mivel az általuk kínált állás átfogóbb tapasztalatokat nyújt, komplex képet ad a munka világáról. Az itt betöltött állás hátulütője lehet a továbbtanulás hiánya, amelyet egy itt dolgozó legfeljebb önerőből valósíthat meg. Előrelépési lehetőségre, az új szakmai kihívások megtalálására szintén kevés esély van.

A közepes méretű vállalatoknál már megtapasztalhatja egy pályakezdő a divatos kifejezéssel megfogalmazható "life-long-learning" élményt - mondta Borbély Klára a Világgazdaságnak. Az önkipróbálásra lehetőséget adó számos alkalom adódhat itt, a legtöbb ilyen típusú cégnél rugalmasan kezelik a pozíciók és a feladatkörök közötti átjárást.

Ha első munkahelyként multinacionális cégnél választ állást a fiatal, az elkövetkező pár évet befektetésnek kell tekintenie a tapasztalatok, a nélkülözhetetlen szakmai tudás megszerzésére. Itt csak részterületekkel ismerkedhetnek meg a fiatalok, előny viszont, hogy a multiknál a vállalati kultúra szerves része a szakmai, a készség- és a személyiségfejlesztés - akár személyre szabottan is - írja a Világgazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.