Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Csekély mértékben, 0,7 százalékkal nőtt a Magyarországra érkező külföldi látogatók száma a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, és elérte a 14,16 millió főt, míg a külföldre látogató magyarok száma 4,3 százalékkal 5,35 millió főre csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az utasforgalmi szolgáltatások egyenlege, 393 milliárd forint értékű export és 235 milliárd forint értékű import egyenlegeként 158 milliárd forint volt a harmadik negyedévben, ami 38,6 százalékos növekedés 2008 azonos időszakához viszonyítva.

Az első háromnegyed évben 32,02 millió külföldi érkezett Magyarországra, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A külföldre utazó magyarok száma 13,19 millió fő volt, ez 2,2 százalékos csökkenés 2008 azonos időszakához képest. Január-szeptemberben az utasforgalmi szolgáltatások exporttöbblete 23,7 százalékkal 324 milliárd forintra (1,151 milliárd euró) nőtt.

A KSH közlése szerint az első háromnegyed évében a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 938 milliárd forint volt, 15 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. Ennek kétharmada, 654 milliárd forint a turisztikai fogyasztásokhoz kapcsolódott.

A külföldre látogató magyarok ugyanekkor 614 milliárd forintot költöttek, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.  A kiadások 58 százaléka, 355 milliárd forint a turisztikai motivációval utazókhoz, 30 százaléka, 185 milliárd forint a munkavégzési célú utakhoz kötődött, ez folyó áron az előbbieknél 4 százalékos csökkenést, míg az utóbbiak esetében 57 százalékos emelkedést jelent.

A külföldiek a harmadik negyedévben 7,4 százalékkal, 27 milliárd forinttal költöttek többet, mint 2008 harmadik negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a forint 14,9 százalékkal gyengült az euróhoz képest a harmadik negyedévben 2008 azonos időszakához képest. Az első kilenc hónapban a Magyarországra látogatók 15 százalékkal, 122 milliárd forinttal költöttek többet Magyarországon az egy évvel korábbihoz képest. 2009. I-III. negyedévében átlagosan a forint az euróval szemben 8 százalékkal gyengébb volt a 2008 I-III. negyedévinél.

Az egy napra látogatók fogyasztási szerkezete számottevő eltolódást mutat az élelmiszerek irányába. Kiadásaik 69 százalékát - ami 10 százalékponttal több mint az előző év kilenc hónapjában - az élelmiszerek és egyéb árucikkek vásárlására költötték. Ezen belül az élelmiszerekre fordított összeg részaránya jelentősen, 11 százalékponttal emelkedett. A több napra látogatók kiadásaik 46 százalékát szállásra és vendéglátó-szolgáltatásokra, 8 százalékát élelmiszerre, 12 százalékát árucikkekre, 7 százalékát egyéb szolgáltatásokra fordították.

A vizsgált időszakban a magyar állampolgárok 13,2 millió alkalommal utaztak külföldre. Amíg az egynapos utazások száma kismértékben nőtt, addig a többnaposoké 7 százalékkal csökkent 2008 I-III. negyedévéhez képest, miközben több napra utazók átlagos tartózkodási ideje is nőtt, 11-ről 12 napra. Az átlagos tartózkodási idő ilyen mértékű növekedésének köszönhetően az összes tartózkodási idő 1,9 millió nappal, 3 százalékkal bővült 2008 azonos időszakához viszonyítva.

Az egynapos utazások csaknem felét, 49 százalékát vásárlási céllal tették, a turisztikai motivációjú utazások 31 százalékot képviseltek, a többnapos utazásoknál ez utóbbi kategória részesedése 83 százalék volt. Jelentős volt a munkavégzési célú kiutazások aránya, ami az egynapos utazások esetében 17, a többnaposokénál 15 százalék volt.

Az 1 fő egy napra jutó költése az egynapos utazásoknál (csaknem 700 forinttal) 8.400 forintra, a többnapos utazások esetében (650 forinttal) 9.500 forintra nőtt.

A turisztikai céllal Magyarországra utazók 37 százaléka csupán egyetlen napra érkezett, a hosszabb időt eltöltő 6,2 millió utazó elsősorban szálláshely-szolgáltatást, vendéglátást és más turisztikai szolgáltatásokat vett igénybe. A több napra látogatók - akiknek átlagos tartózkodási idejük 7,4 nap volt - a legnagyobb számban Németországból, Ausztriából jöttek, ezekből az országokból az összes érkezések száma nem változott az előző év azonos időszakához viszonyítva.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.