2007. február 15. 11:11

Sikeres volt az álláskeresők, munkavállalók körében a 2006 februárjában indított "Lépj egyet előre" program, eddig 28 500-an jelentkeztek, és 12 500 jelentkező kapott lehetőséget arra, hogy ingyenesen az adott térségben leginkább keresett szakmához jusson.

A 28 500 jelentkezőből azért kaphattak csak 12 500-an támogatást, mert igen sok volt az olyan pályázó, aki már rendelkezett valamilyen szakmával, a program pedig elsősorban a szakképzetlenek képzését kívánja támogatni - tájékoztatott Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

A program első szakaszához rendelkezésre álló 4,2 milliárd forinton felüli pótlólagos keretből még körülbelül hatszáz jelentkező kaphat majd támogatást, ezzel a mostani keret kimerül. A többiek már a márciusra, áprilisra tervezett újabb pályázati kiírást követően vehetnek részt a képzéseken.

Az újabb pályázati kiírások alapján a következő két évben évente tízezer álláskereső, munkavállaló kap lehetőséget a szakma elsajátítására, az ehhez rendelkezésre álló támogatási keret két évre 10,6 milliárd forint. A 4,2 milliárd forint és a 10,6 milliárd forint 75 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

További programok segítik a munkavállalókat

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat által egy évben a különféle képzésekbe bevont személyek száma eléri a százezret, ez a program tehát csak a képzések egy részét jelenti. A 12 500 eddigi támogatott 45 százalékának jelenleg is van munkája, de a képzettséggel jelentősen javíthatja munkaerő-piaci pozícióját.

A program célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból 70 százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkező személyek képzését finanszírozzák, 21 százalékban az érettségizett szakképzetlenek képzését, és csak kilenc százalékos arányban kerülhettek a képzésbe azok, akik már rendelkeznek valamilyen szakképzettséggel.

A képzésekre több mint háromszáz képzőintézménnyel szerződött a hivatal. Ezek mind akkreditált, garantáltan minőségi képzést kínáló intézmények.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.