2006. szeptember 11. 12:11

Magyarországi jelenlétének 10 éves jubileumát ünnepli idén a Grafton Recruitment Kft. Hazánkban az elmúlt évtizedben nem csupán a cégnél, hanem a munkaerő-piaci követelmények terén is óriási változások történtek, mondta el az mfor.hu-nak az évforduló apropóján a cég ügyvezető igazgatója.

Külföldiek is szívesen dolgoznak pár évet nálunk

Az évek során a Grafton cégprofilja is változott: a ma már négy üzletággal működő hagyományos munkaerő-közvetítési szolgáltatás mellett az évek folyamán munkaerő-kölcsönzéssel és tavaly óta (Spenglerfox néven) külön felsővezető kereséssel és kiválasztással foglalkozó tanácsadó hálózatot is működtet.

A külföldi megbízások száma hullámzó, most éppen felfutóban van. "Jelenleg az egyik legnagyobb informatikai cégnek keresünk Dániába magasan képzett IT-szakembereket" - emelt ki egy példát a cég által kínált nemzetközi karrier-lehetőségekből az ügyvezető. a társaság egyébként Finnországtól kezdve Dél-Koreáig közvetít magyar pályázókat.

Az EU-ból is szívesen jönnek

Érdekes jelenség ugyanakkor, hogy mostanság sokkal több az olyan külföldi munkavállaló, aki hazánkban szeretné kipróbálni magát. Míg tíz éve szinte csak a legfelső vezetői pozícióra lehetett egy-egy osztrák vagy svéd topmenedzsert elhelyezni, addig ma már alsóbb szintű állásokra is lényegesen egyszerűbb a toborzás. Sok olasz, finn vagy dán fiatal helyezkedik el Magyarországon. Legtöbben az otthoninál alacsonyabb fizetésért és általában 2-3 évig, vagy akár tovább is maradnak, főleg kalandvágyból.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum