TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. március 12. 13:29

Magyarországon a nők átlagosan 13 százalékkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak; Szlovákiát, Csehországot és Magyarországot összehasonlítva mégis nálunk a legkisebb a nemek közti bérkülönbség - közölte a Merces bérinformációs portál.

A Merces eredményei szerint a magyarországi nők férfiakhoz viszonyított helyzete kedvezőbb, mint a szlovákoké vagy a cseheké, mivel északi szomszédunknál 19, Csehországban pedig 22 százalék a nők hátránya a munkaerő-piaci átlagjövedelmeket tekintve.

A honlap 106 ezer magyar résztvevő adatainak elemzésével, továbbá 35.500 önéletrajzban közölt elvárt havi bérek egybevetése alapján készített felmérése szerint a legnagyobb bérkülönbség a bankszektorban mutatkozik; egy fiók férfi vezetője 51 százalékkal magasabb fizetést is kaphat, mint egy nő.

Ugyanakkor a rendőrségen belül ez a különbség alig 1 százalék, egy iskolaigazgató nő pedig 1 százalékkal többet keres átlagosan, mint férfi kollégája. A PR- és a reklámszakmában szintén kiegyenlítettek a bérek, hiszen a két nem fizetése között mindössze 5 százaléknyi különbség tapasztalható a férfiak javára, recepciósként viszont egy nő akár 10 százalékkal is többet kereshet. A kereskedelemben, a könyvelés, könyvvizsgálás területén viszont jelentős az eltérés, mert a férfiak átlagjövedelme mintegy 25 százalékkal több, mint kolléganőiké. Jelentős a nők hátránya a vendéglátásban is, szakácsként például a férfiak átlagosan 40 százalékkal magasabb bérért dolgoznak.

A felmérés kitért a végzettség szerinti fizetéskülönbségekre is, e szerint az alapfokú végzettséggel ellátható munkakörökben dolgozó férfi munkavállalók bére átlagosan 34 százalékkal több, mint a női alkalmazottaké. Ennél is jelentősebb, sőt a legnagyobb a különbség a középfokú végzettségű, érettségivel nem rendelkezők között: 40 százalékkal magasabb a férfiak jövedelme ebben a kategóriában - átlagosan bruttó 152 ezer forint, míg a nőké 109 ezer forint.

A diplomás álláskeresőket összehasonlítva ez a különbség főiskolai végzettség esetében 21, egyetemi diplomával rendelkezőknél 16, míg a posztgraduális végzettségűeknél 15 százalék a férfiak javára. A pályán eltöltött szakmai évek számát tekintve - idővel -, egyre csökken a különbség: átlagosan 16 százalékkal keresnek többet pályájuk első három évében a férfi munkavállalók, míg az ugyanabban a pozícióban 10 évnél több tapasztalattal rendelkezők között ez az eltérés átlagosan 11 százalékra csökken.

Földrajzi adatokat tekintve a Budapesten dolgozó nők közelítik meg leginkább a férfiakat, az átlagbérek közötti különbség itt ugyanis csak 14 százalék. A legnagyobb eltérés Komárom-Esztergom megyében figyelhető meg, itt 30 százalékkal több a férfi munkavállalók átlagjövedelme, mint a nőké.

Az Európai Bizottság a nemzetközi nőnapon, március 8-án "Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást!" címmel PR-kampányt indított mind a huszonkét tagállamban azzal a céllal, hogy a felhívja a figyelmet a nemek közti bérkülönbségekre, azok okaira, valamint megoldásokat kínálni ezek megszűntetésének elősegítésére.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.