2008. július 24. 06:04

Hivatalosan is eldőlt, hogy a következő szezontól öt éven keresztül Magyarországon rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) egy-egy futamát. Ezt Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, illetve Carmelo Ezpeleta, a sorozat kereskedelmi jogait tulajdonló Dorna cég elnök-igazgatója jelentette be, számol be a Világgazdaság.

A nyilvánosságra hozott megállapodást bő egyéves tárgyalási folyamat előzte meg. A verseny helyszíneként a Balaton délnyugati részén, Sávoly közelében alakítanak ki új pályát. Vicente Cotio, a létesítményt építő Sedesa elnöke elmondta: a ring kialakítására mintegy 80 millió eurót költenek. A kivitelezés az idén ősszel indulhat meg, s a tervek szerint nyolc-tíz hónapon belül el is készül a 4,65 kilométer hosszú pálya.

A hazai MotoGP futamnak otthont adó aszfaltcsíkot egyébként nem a Sedesa, hanem egy külön erre a célra létrehozott cég, a Balatonring Zrt. fogja üzemeltetni. A társaságban a több hasonló vállalkozásban is részesedéssel rendelkező spanyol Worldwide Circuit Management SL-nek 70, míg a Magyar Turizmus (MT) Zrt.-nek 30 százalékos tulajdonhányada lesz. Külön vállalatot hoztak létre a futam megszervezésére is: a Hun-Ring névre keresztelt társaság az MT Zrt. százszázalékos leányvállalata.

A tervek szerint az első futam jövő szeptemberben lesz, s a következő négy évben is vagy ősszel, vagy tavasszal rendezik az eseményt. Bajnai Gordon jelezte, a hazai futamot a kormány pénzügyileg is támogatta: egyrészt hozzájárulnak a beruházáshoz, másrészt rendszeres támogatást is nyújtanak, számol be a Világgazdaság.