2011. április 23. 16:46

Megkezdődött a 165. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, 120 éves Kelént szombaton fogadták ünnepélyesen a balatonfüredi kikötőben.

A balatoni hajósokat, élükön Horváth Gyulát, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatóját, Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte, majd azt hangsúlyozta, hogy idén két jeles évfordulót is ünnepel a városuk. Mint mondta: 800 éves Balatonfüred és 40 éve avatták várossá. A település az elmúlt években szembetűnően fejlődött, több milliárd forintos uniós támogatással, a több százmilliós önkormányzati pénzösszeg hozzátételével és a magántőke "megmozdulásával" teljesen megújult a tóparti reformkori városrész - emlékeztetett a polgármester.

Horváth Károly (Fidesz-KDNP), Siófok alpolgármestere szintén városa fejlődését hangsúlyozta beszédében, úgy fogalmazott, hogy "a vízparttól a belvárosig megújul a Siófok". Megszépül a város jelképének számító víztorony, a Szabadság téren új kereskedelmi centrum létesül, de megújul a nagystrand is és korszerűsítik a hajókikötőt - sorolta a fejlesztéseket az alpolgármester. Rámutatott arra is, hogy áprilistól októberig számos kulturális rendezvény, fesztivál várja Siófokon a vendégeket.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere - aki jelenleg a Balatoni Szövetség elnöke is - azt hangsúlyozta: a Balaton Fejlesztési Tanáccsal (BFT) összefogva "küzdeniük kell azért, hogy minimum önálló fejlesztési régióvá válhasson a Balaton és környéke". A távolabbi cél azonban az önálló statisztikai régióvá válás - tette hozzá. Megjegyezte: most azt szeretnék elérni, hogy a kormány a költségvetésben "külön soron" szerepeltesse azt az összeget, amelyet a Balaton fejlesztésére kíván fordítani.

Horváth Gyula beszédében azt emelte ki, hogy a hajósok lelkiismeretesen felkészültek a 165. balatoni hajózási szezonra. Kifejezte azt a reményét, hogy az idei szezon talán nem lesz olyan mostoha, mint a tavalyi volt; a sok viharos nap miatt kevesebbszer tudtak a hajók kifutni és a vendégszám is erősen csökkent az előző évihez képest. Az idei évre bővítették a szolgáltatásaikat, a kínálatukat - mondta a vezérigazgató.

A beszédek elhangzása után a Szózat hangjaira felvonták a füredi kikötőben a nemzeti lobogót, s ezzel megkezdődött a 2011. évi hajózási szezon a Balatonon.

Horváth Gyula az MTI-nek elmondta: 22 hajóval és négy komppal vágtak neki a szezonnak, s mostantól már teljes menetrend szerint, azaz nem csak a hétvégén, hanem minden nap közlekednek a hajók. A tavalyihoz hasonlóan a jegyárat idén sem emelte a cég - mondta a vezérigazgató. Közlése szerint idén 300 millió forintot költenek fejlesztésekre és 180 milliót felújításokra; a legjelentősebb fejlesztés a siófoki kikötő teljes megújítása (az első üteme május 30-ra befejeződik 65 millió forintos költséggel), továbbá új motort kap a Csobánc hajó.  

Horváth Gyula az MTI-t tájékoztatta arról is, hogy a tavalyi, 1,8 milliárd forintos árbevételük 10-12 százalékkal maradt el az előző évitől, az idei tervük viszont valamivel több kétmilliárd forintnál. A múlt évi gyenge szezon ellenére is 2010-ben 700 ezren utaztak a személyhajókon, 100-120 ezren a rendezvény és -sétahajókon, s mintegy 800-850 ezren a kompokon.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.