TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. december 27. 09:04

A gazdasági növekedés 2008-ban mintegy 3,5 százalékkal, a reálbérek átlagban egy százalékkal nőnek, az infláció pedig éves szinten öt százalék körül alakul, legalábbis a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzése szerint.

A gazdaság jövőre már számottevően élénkül, de a növekedés a régió többi országához képest szerény marad. A bővülés egy része valójában az idei évi agrárzuhanás automatikus ellentételezése lesz, az alacsony bázis hatásaként. A 2007. évi 10-15 százalékos visszaesés után 2008-ra - átlagos időjárás esetén - tíz százalékos növekedés feltételezhető az agráriumban.

A közösségi szolgáltatásokban ugyan még mérséklődik jövőre a GDP, de már az ideinél kisebb ütemben. A mezőgazdaságon és a közszolgáltatásokon kívüli üzleti szektorok együttes teljesítménye idén több mint három, jövőre közel öt százalékkal nő.

Továbbra is húz majd az export

Az ipari termelés - az európai konjunktúra enyhe lassulása miatt - a 2007. évinél kissé lassabban, körülbelül nyolc százalékkal emelkedik, de így is az ipari export marad a gazdasági fejlődés fő húzóereje.

A GKI szerint a kivitel továbbra is dinamikusan nő majd. Az import dinamikája közeledik a kiviteléhez, ebben jelentős szerepe lesz a beruházások várt élénkülésének, a fogyasztás lassú emelkedésének.

A gazdaságkutató az áruforgalom deficitjének stagnálásával számol. A szolgáltatások külkereskedelme bővül, aktívuma szerényen emelkedik. A jövedelmi mérlegben növekvő deficit várható, így a folyó fizetési mérleg hiánya változatlan nagyságban, ötmilliárd euró körüli marad.

Magyarország a 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségeknek egy részét 2008-ban elkezdi felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetésére is sor kerül. Így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP 2,9 százalékára mérséklődik.

Az élelmiszerek drágulnak leginkább

Az élelmiszerek ára jövőre is közel tíz százalékkal emelkedik, az év végére azonban 6,5 százalék körülire lassul. A háztartási energiahordozók ára 7-8 százalékos mértékben növekszik. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, stagnál a ruházati termékeké.

A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan lassul, a fehéredés folytatódik. A bruttó keresetek a versenyszférában 7,5 százalékkal, a költségvetési szektorban 6,5-7 százalékkal emelkednek. A reálbér a költségvetési szektorban alig több mint 0,5 százalékkal, a versenyszférában pedig 1,5 százalékkal nő.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.