Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Turizmus Zrt. a Torkos Csütörtök névre keresztelt rendezvényt, melynek keretében országszerte 1300 étteremben fogyaszthatunk féláron. Az mfor.hu az elmúlt évek leggyakoribb vevői panaszainak járt utána.

Elvileg nem lehet trükközni

Az utóbbi években beárnyékolta a Torkos Csütörtököt, hogy több étteremre is panaszkodtak a vendégek. Az egyik leggyakoribb kifogás az volt, hogy a vendéglátósok külön készülnek erre a napra: egyrészt kisebb adagokkal, másrészt pedig a szokottól eltérő menüsorral.

Ugyanakkor nem lenne lehetőségük trükközni az éttermeknek, hiszen a kiírás egyértelműen fogalmaz: a jelentkezőknek a teljes nyitvatartás alatt biztosítani kell az 50 százalékos kedvezményt az étel- és italkínálatból, ráadásul nem lehet külön menüsort összeállítani a Torkos Csütörtökre. Elvárás még az éttermekkel szemben, hogy készpénzzel és bankkártyával is lehessen fizetni.

"Tavaly 230 ezren éltek a Torkos Csütörtök adta akciókkal, a panaszok száma elenyésző volt, kevesebb mint tíz étterem esetében érkeztek kifogások" - mondta el az mfor.hu kérdésére Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a vendéglősök és a vendégek több mint 90 százaléka elégedetten nyilatkozott a tavalyi Torkos Csütörtök után készített felmérésükben.

A szakember a panaszok közül szintén kiemelte azt, hogy néhány étterem speciális étlappal készült erre a napra, illetve néhányszor előfordult, hogy idegeneket ültettek össze, mert nem volt szabad asztal. "Az akció célja nem a tömegétkeztetés, hanem az, hogy az olyan emberekkel is megszerettessük az étterembe járást, akik amúgy ritkán engedhetik meg maguknak" - emelte ki Róna Iván. 

"Azon éttermek jelentkezését, amelyek ellen 2009-ben jogos panasz merült fel, a 2010-es évre nem tudjuk elfogadni" - olvasható az akció kiírásában. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: idén volt rá példa, hogy egyes éttermeket nem vettek fel a listára emiatt. "Az idén várhatóan még kevesebb panasz lesz, mivel szigorítottunk a feltételeken" - emelte ki Róna Iván. 

Az éttermeknek nem éri meg

Az akcióban részt vevő éttermek száma kilenccel nőtt tavalyhoz képest, első ránézésre akár azt is mondhatnánk, hogy beállt a jelenlegi 1300 körüli szintre. A Magyar Turizmus Zrt. szakembere szerint azonban  már az is jó eredmény, hogy ha csak néhánnyal is, de nőtt az éttermek száma tavalyhoz képest. "Válság van, a vendéglátás is meredeken visszaesett. Kevesebb étterem engedheti meg magának, hogy 50 százalékos kedvezményt adjon, hiszen ez nem nyereséges akció számukra" - hangsúlyozta Róna Iván.

Az MT Zrt. vezérigazgatója szerint a cégeknek inkább promóciós szempontból éri meg csatlakozni az akcióhoz, hiszen az elégedett vendégek később visszatérnek, és akkor már nem féláron esznek. 

Idén először nem csak éttermek csatlakoztak

Most fordul elő először, hogy nem csak éttermek csatlakoztak a Torkos Csütörtökhöz: húsz nagykereskedés és éttermi beszállító is hozzájárul különböző kedvezményeket kínálva a kampányhoz csatlakozó vendéglátóhelyek számára.

A kultúrára is éhes vendégeket pedig különleges kedvezménnyel várja idén először a József Attila Színház: az akcióban részt vevő éttermekben február 18-án fogyasztó vendégek, számlájuk felmutatásával február 26-ig 50 százalékos színházjegy-vásárlási kedvezményt kaphatnak.

A listában szereplő éttermeken kívül a MÁV-START Zrt. belföldi InterCity vonataiban és a nemzetközi viszonylatban közlekedő étkezőkocsik belföldi szakaszán közlekedő Utasellátó célú étkezőkocsik is egységesen részt vesznek az akcióban.

A Torkos Csütörtököt először 2006 márciusában tartották meg, akkor az országban közel 500 étteremben lehetett féláron fogyasztani. Tavaly már 1300 egység várta a finomságokra és kedvezményekre éhes ügyfeleket, a Magyar Turizmus Zrt. adatai szerint 260 ezren éltek a lehetőséggel.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.