<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután Süli Jánost tárca nélküli miniszterré nevezték ki, felkerült a kormány honlapjára a vagyonnyilatkozata.

Süli János, Paks polgármestere május 2-i hatállyal a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere lett. Most a vagyonnyilatkozata is felkerült a kormany.hu-ra.

Eszerint összesen 4 ingatlannal rendelkezik, 3 Pakson, egy pedig Madocsán található. Pakson 1/2-ed részben tulajdonosa egy 128 néngyzetméteres családi háznak, amit 1989-ben építettek, mellette 1998-ben vett egy 1049 és egy 978 négyzetméteres legelőt is. A paksi ingatlanok mellé 2002 májusában megvásárolt egy madocsai üdülőt, a 475 négyzetméteres területen egy 75 négyzetméteres ingatlan található a vagyonnyilatkozata szerint.

Süli János a dokumentum szerint egy 2009 márciusában megvásárolt Opel Astrát használ, egy évvel korábban pedig egy Maxum 1800 SR3 típusú motorcsónakra is szert tett.

Valahogy így nézhet ki az ominózus motorcsónak (Fotó: Globe Sailor)

Ami a megtakarításait illeti, az új tárca nélküli miniszter diverzifikált portfólióval rendelkezik.

  • 6 millió forintja van OTP, Mol és FHB részvényekben,
  • 9,6 milliót befektetési jegyekben tart,
  • 1,35 millió értékben van CIG részvénye,
  • és 8,4 milliója van nyugdíj-előtakarékossági számlán.

Bankszámlán tart 2 millió forintot és 22 700 eurót (ez közel 7 millió forint), más szerződés alapján pedig még 70 milliós követelése van.

A pénzügyi eszközökkel szemben pedig egy mindössze 9 millió forintos hiteltartozása van Sülinek.

2 cégben is érdekelt

Süli János két gazdasági társaságban is érdekelt. 54 százalékos, tehát többségi tulajdonrésze van a mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozó EMI-Duna Kft.-ben. A cégnek az elérhető legutóbbi (2015-ös) beszámolója szerint 38,7 milliós árbevétele és 8,2 milliós nyeresége volt.

Süli másik érdekeltsége a budapesti székhelyű Aquaenergia Kft., a cégben 33 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a vagyonnyilatkozat szerint. A társaság a beszámolója szerint 2015-ben egy forint árbevételre sem tett szert, előző évben is alig 2 millió folyt be a kasszába. Az Aquaenergia a honlapja szerint kizárólagos jogokkal rendelkezik Fontányi Gábor feltaláló által jegyzett szabadalmak hasznosítására és a megújuló energia elkötelezett híve.

mfor.hu