2005. január 27. 09:45

Az anyagiak miatt nem érdemes feladni a folyamatos szakmai fejlődés vagy az önmegvalósítás lehetőségét, javasolja Pintér Zsolt fejvadász olvasóink kérdésére. Pintér válaszaiból kiderül: az elbocsátásnál sokszor a cég is bűntudatot érez, a megfelelő állás megtalálásában pedig egy toll és egy darab papír is sokat segít.

A következő gyakorlatban rangsorolja a szorosabb értelemben vett munkakörülményeket. Az első csoportban a szervezettel kapcsolatos tényezőket vegye sorba, például "alkalmazottként dolgozhatok, lezserebbül, kevésbé formálisan lehet öltözködni, a szervezet rugalmas, alig strukturált, együttműködő hangulat és csapatszellem uralkodik" stb.

A második csoportba a szűkebb értelemben vett munkafeltételek tartoznak, mint például: nincsenek szigorúan megszabott határidők, csekély vagy mérsékelt felelősséget kell vállalni, folyamatos nyomás nehezedik önre, stb.

A harmadik a munkahelyi környezetet foglalja magába. Ennek jellemzői lehetnek például: ahol elsősorban ülve dolgoznak, ahol teljes munkaidőben egy épületen belül kell dolgozni, ahol több munkatárssal együtt dolgozik stb. Az egyéb környezeti szempontok közé sorolhatja többek között, hogy olyan helyen dolgozna, amit kocsival meg lehet közelíteni, a hegyek között szeretne élni, erdő mellett szeretne élni, stb.

Mivel vélhetően másokkal fog együtt dolgozni, jelölje meg, hogy az ideális munkakörben és munkahelyen milyen méretű csoportban kapna helyet szíve szerint. Például: inkább csak férfiakkal szeretnék együtt dolgozni, olyan csoportban dolgoznék, ahol nők vannak többségben stb.

Ezután soroljon fel legalább tíz olyan tulajdonságot, amelyeket fontosnak vél a leendő munkatársak személyiségében. Közvetlen kollégáin kívül másokkal is kapcsolatba kerül majd, így jegyezze fel azokat, akikkel a jövőbeli munkája során összeköttetést teremt, például vevők, importőrök, vendégek, páciensek, hallgatók stb.

Ha mindezeken túl van, írja fel azokat a tevékenységi köröket vagy szervezeteket, illetve munkahelyet, amelyek érdekesek, szimpatikusak az ön számára. Ha önálló vállalkozás beindításán gondolkodik, szintén jegyezze fel az önnek tetsző tevékenységi köröket. Valószínűleg nem kevés idejébe telik majd, amíg végigcsinálja mindezt. De higgye el, megéri, hogy biztosan kirajzolódjon ön előtt az ideális munkakör.

Ha munkavállalással, karrierépítéssel kapcsolatos kérdése van, forduljonPintér Zsolthoz.

Menedzsment Fórum