TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Több ezer állás közül válogathatnak az internetes oldalakon és az újsághirdetésekben az álláskeresők, azonban azt sokan nem tudják, hogy a legtöbb munkát meg sem hirdetik a cégek. Michael Farr munkaügyi szakértő szerint keresni kell a „titkos lehetőségeket”, hogy ne vesszünk el a több tucat jelentkező között.

Felejtsük el a hagyományos módszereket

Régebben a legtöbb jelentkező apróhirdetésekre, állásközvetítő irodákra, pályázati kiírásokra támaszkodott, esetleg önéletrajzokat küldözgetett nagyobb cégekhez. Azonban napjaink gyorsan változó munkaerőpiacán ezek a hagyományos stratégiák kevésbé hatékonyak. Évekkel ezelőtt egy poszt megüresedéséről csak az emberek kis része értesülhetett, ma azonban egy interneten meghirdetett állást gyakorlatilag az egész világon bárki megtalálhat és jelentkezhet rá - írja a jost.com-ra hivatkozva az Online Recruitment.

Az álláskeresők közötti verseny olyan óriási, hogy akár 17 hétig is eltarthat, mire munkát talál egy jelentkező - olvasható az amerikai Department of Labor elemzésében. Sok ember ennek a hosszú munkakeresésnek a csapdájába kerül, amikor kizárólag hagyományos stratégiákat használ, mivel csak a meghirdetett állásokat ismeri meg.

A jövő álláskeresője nem a hirdetéseket böngészi

Pedig van egy rejtett munkaerőpiac, amely ígéretesebb, a posztok kétharmadát ezen a piacon találják meg az álláskeresők. Ez az "árnyékpiac" olyan munkalehetőségeket kínál, amelyeket nem hirdettek meg a cégek, sőt gyakran még nem is léteznek. Ezeket a posztokat betöltik, mielőtt a nyilvánosság megismerné őket, mert a munkaadónak már korábban megvolt a jelöltje, vagy beajánlottak hozzá valakit. Éppen ezért Farr szerint az álláskeresőknek keresni kell a személyes kapcsolatot a munkaadókkal, hogy azok tudjanak róluk, és egy lépéssel a többi jelölt előtt járjanak.

Lehet, hogy az adott vezető éppen nem tud semmilyen pozíciót ajánlani számunkra, ugyanakkor ha egy jövőbeni poszt betöltésére megfelelő képességekkel rendelkezünk, akkor valószínűleg eszébe fogunk jutni, és számíthatunk a megkeresésre. Megismertetni magunkat a munkaadókkal ér annyit, mint elmenni egy állásinterjúra - véli Farr.

Betöltött pozíciókra is pályázhatunk

A szakértő azt ajánlja az álláskeresőknek, hogy próbáljuk a neten keresztül személyesen elérni a munkaadókat. Ezután a jelölt érdeklődjön betöltetlen vagy a jövőben esetlegesen megüresedő pozíciók iránt, és győzze meg őket, hogy képességei és szaktudása alapján megfelel a munkaadó elvárásainak.

Azok az álláskeresők, akik csak hagyományos módon keresnek munkát, ki fogják hagyni azokat az álláslehetőségeket, amelyekhez még azelőtt hozzájuthatnának, hogy meghirdetik azokat - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Menedzsment Fórum

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.