2007. február 2. 06:01

Több ezer állás közül válogathatnak az internetes oldalakon és az újsághirdetésekben az álláskeresők, azonban azt sokan nem tudják, hogy a legtöbb munkát meg sem hirdetik a cégek. Michael Farr munkaügyi szakértő szerint keresni kell a „titkos lehetőségeket”, hogy ne vesszünk el a több tucat jelentkező között.

Felejtsük el a hagyományos módszereket

Régebben a legtöbb jelentkező apróhirdetésekre, állásközvetítő irodákra, pályázati kiírásokra támaszkodott, esetleg önéletrajzokat küldözgetett nagyobb cégekhez. Azonban napjaink gyorsan változó munkaerőpiacán ezek a hagyományos stratégiák kevésbé hatékonyak. Évekkel ezelőtt egy poszt megüresedéséről csak az emberek kis része értesülhetett, ma azonban egy interneten meghirdetett állást gyakorlatilag az egész világon bárki megtalálhat és jelentkezhet rá - írja a jost.com-ra hivatkozva az Online Recruitment.

Az álláskeresők közötti verseny olyan óriási, hogy akár 17 hétig is eltarthat, mire munkát talál egy jelentkező - olvasható az amerikai Department of Labor elemzésében. Sok ember ennek a hosszú munkakeresésnek a csapdájába kerül, amikor kizárólag hagyományos stratégiákat használ, mivel csak a meghirdetett állásokat ismeri meg.

A jövő álláskeresője nem a hirdetéseket böngészi

Pedig van egy rejtett munkaerőpiac, amely ígéretesebb, a posztok kétharmadát ezen a piacon találják meg az álláskeresők. Ez az "árnyékpiac" olyan munkalehetőségeket kínál, amelyeket nem hirdettek meg a cégek, sőt gyakran még nem is léteznek. Ezeket a posztokat betöltik, mielőtt a nyilvánosság megismerné őket, mert a munkaadónak már korábban megvolt a jelöltje, vagy beajánlottak hozzá valakit. Éppen ezért Farr szerint az álláskeresőknek keresni kell a személyes kapcsolatot a munkaadókkal, hogy azok tudjanak róluk, és egy lépéssel a többi jelölt előtt járjanak.

Lehet, hogy az adott vezető éppen nem tud semmilyen pozíciót ajánlani számunkra, ugyanakkor ha egy jövőbeni poszt betöltésére megfelelő képességekkel rendelkezünk, akkor valószínűleg eszébe fogunk jutni, és számíthatunk a megkeresésre. Megismertetni magunkat a munkaadókkal ér annyit, mint elmenni egy állásinterjúra - véli Farr.

Betöltött pozíciókra is pályázhatunk

A szakértő azt ajánlja az álláskeresőknek, hogy próbáljuk a neten keresztül személyesen elérni a munkaadókat. Ezután a jelölt érdeklődjön betöltetlen vagy a jövőben esetlegesen megüresedő pozíciók iránt, és győzze meg őket, hogy képességei és szaktudása alapján megfelel a munkaadó elvárásainak.

Azok az álláskeresők, akik csak hagyományos módon keresnek munkát, ki fogják hagyni azokat az álláslehetőségeket, amelyekhez még azelőtt hozzájuthatnának, hogy meghirdetik azokat - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.