2009. május 27. 08:54

A turizmusban működő vállalkozások, a cégek és a lakosság várakozásait bemutató turizmusbarométer kis mértékben csökkent az Ecostat első félévben készített felmérése szerint, és 32,9 százalékot mutatott.

A Professional Publishing Hungary Kiadó által szervezett turisztikai szakmai konferencián bemutatott felmérés szerint az Ecostat 2009. első félévi mutatójának 32,9 százalékos értéke mintegy 3 százalékponttal alacsonyabb az előző hat havi értéknél, és 11,4 százalékponttal marad el a 2008. első félévi, az akkori 44,3 százalékos és az eddig mért második legmagasabb várakozástól.

A csökkenés viszonylag alacsony mértékét az magyarázza, hogy tavaly a második félévben készített felmérésük épp a gazdasági és pénzügyi válság tetőzésekor készült, és már akkor jelentős, 8,4 százalékpontos visszaesést regisztráltak a turisztikai vállalkozásoknál. A mostani kutatás a tavaszi-nyári időszakot szondázza, ezért a szezonhatás miatt is kisebb a visszaesés.

A felmérés szerint a következő félévben a lakosság nyaralásra, üdülésre kevesebbet tud majd költeni, mint egy évvel korábban, de nagyobb kiadást tervez, mint hat hónapja.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.