2009. május 27. 08:54

A turizmusban működő vállalkozások, a cégek és a lakosság várakozásait bemutató turizmusbarométer kis mértékben csökkent az Ecostat első félévben készített felmérése szerint, és 32,9 százalékot mutatott.

A Professional Publishing Hungary Kiadó által szervezett turisztikai szakmai konferencián bemutatott felmérés szerint az Ecostat 2009. első félévi mutatójának 32,9 százalékos értéke mintegy 3 százalékponttal alacsonyabb az előző hat havi értéknél, és 11,4 százalékponttal marad el a 2008. első félévi, az akkori 44,3 százalékos és az eddig mért második legmagasabb várakozástól.

A csökkenés viszonylag alacsony mértékét az magyarázza, hogy tavaly a második félévben készített felmérésük épp a gazdasági és pénzügyi válság tetőzésekor készült, és már akkor jelentős, 8,4 százalékpontos visszaesést regisztráltak a turisztikai vállalkozásoknál. A mostani kutatás a tavaszi-nyári időszakot szondázza, ezért a szezonhatás miatt is kisebb a visszaesés.

A felmérés szerint a következő félévben a lakosság nyaralásra, üdülésre kevesebbet tud majd költeni, mint egy évvel korábban, de nagyobb kiadást tervez, mint hat hónapja.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.