2007. április 17. 11:51

A magyarországi konferencia-turizmus magas rendezvényszámmal - 430 nemzetközi konferenciával - és több mint százezres résztvevőszámmal eredményes évet zárt 2006-ban. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a konferencia-turizmus a magyarországi turisztikai piac egyik legjelentősebb és legnagyobb fejlődést elérő szegmense volt 2006-ban.

A konferencia-turizmus a magyarországi beutazó turizmus fontos szegmense, hiszen annak ellenére, hogy a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák csupán három százaléka származik a konferenciákra érkezőktől, a külföldiek által magyarországi turisztikai szolgáltatásokra fordított kiadásoknak 13,6 százaléka kapcsolódik a konferencia-turizmushoz. Egy külföldi konferencia-látogató kétszer annyit költ utazása alatt, mint a szabadidős turista.

A konferenciák (+26,8 százalék), a nemzetközi vásárok (+20,8 százalék), a résztvevő nemzetek (+4,7 százalék) száma, valamint az átlagos tartózkodási idő (+12,5 százalék) 2005-höz képest jelentős növekedés után 2006-ban rekord értéket mutatott. A konferenciák átlagos résztvevőszáma 238 fő volt 2006-ban, magasan meghaladva a 2005-ös átlaglétszámot (200 fő), amely a vallási és sportesemények részarány-növekedésével magyarázható, illetve több kétezer főt meghaladó tudományos konferenciának is helyszínt adott hazánk.

A konferenciák átlagos időtartama 4,5 nap volt, ami fél nappal meghaladta a 2005-ös értéket. A két-három és négy-öt napos konferenciák részesedése nem változott, a hat naposnál hosszabb rendezvények részaránya 2005-höz képest öt százalékponttal, 25,1 százalékra nőtt.

A Magyar Turizmus Zrt. 2004-ben indította el Konferencia Nagyköveti Programját, amelynek célja a nemzetközi konferencia beutazó turizmus ösztönzése és növelése. A program keretében a nemzeti turisztikai marketingszervezet hazai szakmai szövetségekkel, illetve szervezetekkel működik együtt annak érdekében, hogy az adott nemzetközi szövetség éves ülését vagy konferenciáját Magyarországon rendezze meg.

2004 és 2006 között a szakmai zsűri összesen 84 pályázatot bírált el, ebből 49 nyert támogatást és 37 esetben sikerült megnyerni 150 fősnél nagyobb, nemzetközi konferencia Magyarországra hozatalát. A pályázat eredményeként 22 250 konferenciavendég érkezett vagy fog érkezni hazánkba, több mint tíz szervezet vidéken fogja tartani konferenciáját. A Konferencia Nagyköveti Program az idei évben is folytatódik, áll a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.