<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Rekordévet hagy maga mögött Magyarország és Budapest turizmusa 2013-ban - hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára pénteken az Idegenvezetői Világnap alkalmából rendezett kamarai konferencián.

A BKIK, az idegenvezetőkkel közösen, 2014-ben ismét megrendezi az Idegenvezetői Világnap rendezvénysorozatot február 21. és 23. között Budapesten. A konferencián az államtitkár hangsúlyozta: gazdaságpolitikai cél, hogy a növekvő turizmusba minél több hazai vállalkozás kapcsolódjon be szolgáltatásával.

Szatmáry Kristóf elmondta: az ágazat teljesítményének bővülése mögött a belföldi turizmus fejlesztésére indított programok eredményei húzódnak meg, Budapesten pedig még a beutazók számának az emelkedése is hozzájárult a növekedéshez.

A főváros turisztikai eredményeivel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy tavaly a külföldi vendégéjszakák 60 százaléka Budapesten realizálódott, miközben az összes szálláshely 15 százaléka található itt. A külföldiektől származó szállásbevétel 70 százaléka, mintegy 70 milliárd forint Budapesthez kötődik. A budapesti szálláshelyeken tavaly 3,3 millió vendég szállt meg, az előző évhez képest 7 százalékos növekedést regisztráltak.

A budapesti szálláshelyek jövedelmezősége tavaly 4 százalékkal javult úgy, hogy ugyanebben az időszakban Prágában 1 százalék alatti mértékben nőtt a mutató, Bécsben pedig romlott. Ennek ellenére abszolút értékben Budapest turisztikai teljesítménye még elmarad a versenytársaikétól, de van még tartalék a továbbfejlődéshez - jelentette ki az államtitkár.

Szatmáry Kristóf szerint Budapest szépségét, kulturális örökségét a világ most kezdi felfedezni, ugyanakkor sokat kell tenni azért, hogy a meglévő tartalékokkal élni is lehessen. A teendők között említette az államtitkár, hogy meg kell nézni hogyan lehet Budapesten bővíteni a konferenciaturizmust, az egészségturizmust. Szükség van a közterületek megújulására is, amelyek turisztikai látványosságként is funkcionálhatnak majd, például a Várbazár vagy a Kossuth tér. Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a turizmusban közvetlenül több mint 100 ezer munkavállaló van, és becslések szerint a fővárosban több tízezer vállalkozás működik ezen a területen.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.