2009. április 12. 06:14

Megkezdődött a 163. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező több mint száz éves Kelént szombaton Balatonfüreden fogadták ünnepélyesen.

A Balatoni Hajózási Zrt. vízi járművei mellett ma már jó néhány magántársaság hajói is szelik a tó vizét, s több ezer vitorlás is látható a tavon; megvalósult a balatoni hajózás elindítója, Széchenyi István álma - mondta a hajósokat üdvözlő beszédében Bóka István, Balatonfüred polgármestere. Utalt arra is, hogy Füreden már létrehoztak egy emlékbizottságot, amely "a legnagyobb magyar" születésének 220., illetve halálának 150. évfordulóját lesz hivatott méltó módon megszervezni.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere azt hangsúlyozta, hogy az idei az első év, amikor a Balaton-parti önkormányzatok a balatoni hajóscéget "száz százalékban a saját tulajdonuknak tudják". Emlékeztetett arra, hogy Széchenyi István 1846-ban elindította a balatoni gőzhajózást, Kossuth Lajos ügyvéd pedig saját kezűleg írta a balatoni hajózási részvénytársaság első alapszabályát. Balázs Árpád szerint a Balaton fejlődésének ma is "nemzeti ügynek" kell lennie.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere annak a reményének adott hangot, hogy azok a magyarok, akiknek "maradt még pénzük" nyaralásra, azt itthon és lehetőleg a Balaton-parton költik el.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes fogadtatásért köszönetet mondva azt hangsúlyozta, hogy nagy várakozással tekintenek az idei szezon elé. Bizonyítani kell ugyanis, hogy érdemes volt az önkormányzatoknak sokszor harcolniuk azért, hogy a hajózási társaság feletti irányítási jogot teljes egészében átvehessék. A hajósok azonban mindig bizakodóak, s hiszik, hogy az idei szezon is jó és eredményes lesz - tette hozzá.

A vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a személyi hajózás jegyárai 4-5 százalékkal emelkednek a tavalyihoz képest, viszont a kompok viteldíját nem növelték. Az idén 200-250 millió forintot fordítanak kikötők fejlesztésére, hajók felújítására: már megkezdték a balatonboglári vitorláskikötő bővítését, több környezetbarát- és energiatakarékos hajómotort is beszereznek ebben az évben. Tájékoztatása szerint a mostani szezonban huszonnégy hajóval és négy komppal szállítják az utasokat.

Horváth Gyula közlése szerint a tulajdonos önkormányzatok nemrégiben 576 millió forintos tőkeemelést hajtottak végre, s azt is vállalták, hogy azt négy éven belül tőkejuttatásként kiegészítik kétmilliárdra. A vezérigazgató elmondta, hogy egyelőre csak Siófok-Balatonfüred-Tihany, valamint Fonyód és Badacsony között indult meg a menetrend szerinti hajójárat.

Az első balatoni hajó fogadásán jelen lévő Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára az MTI-nek elmondta, hogy Budapesten a turizmusban erős visszaesést mutatnak az eddigi adatok, a gyógyfürdők körzetében viszont alig csökkent a vendégforgalom. Most húsvétra például megteltek a már nyitva lévő balatoni szállodák is. Az államtitkár szerint a Balatonnál az erősödő belföldi forgalom pótolhatja a külföldi látogatottság visszaesését.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.