2005. november 9. 08:31

A kereskedelmi posztokra jelentkezőktől precíz munkavégzést és határozottságot várnak, az informatikai állásoknál a jó szervezőképesség és a kreativitás, a gazdasági posztoknál a teherbíróképesség és az elemzőkészség jelent előnyt – írja a Világgazdaság.

Az Országos Felvételi Információs Központ (OFIK) trendelemzéséből kiderül: főleg tárgyalóképes angolnyelvtudást, jó kommunikációs készséget, illetve önálló munkavégzést és szakmai tapasztalatot várnak el a diplomás álláskeresőktől a hazai munkaadók. Megállapítható, hogy a diplomás álláshirdetések feladói 80 százalékban multinacionális cégek.

Érdekes, hogy az élelmiszer-kereskedelemben érdekelt multinacionális vállalatok általában vezető, illetve egy-egy részleg irányítói posztjára keresnek diplomás munkaerőt. Az egészségügyi hirdetések több mint 80 százaléka orvoslátogatókat toboroz. Az orvosi vagy gyógyszerészeti diploma mellett sok esetben elegendő a főiskolai végzettség is.

Az állásajánlatok alapján a gazdasági diplomát igénylő posztokon az átlagosnál nagyobb teherbíró képességre és elemzőkészségre van szükség. Ilyen végzettséggel leggyakrabban az account menedzser, értékesítési, gazdasági-pénzügyi, illetve HR-vezetői, valamint kereskedelmi igazgatói, kontroller, logisztikai és marketingmunkatársi pozícióba kerestek új kollégát - áll a Világgazdaságban.

Menedzsment Fórum