2007. április 19. 07:16

7,2 százalékkal csökkent a januári-februári reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék emelése erősen visszafogta a nettó kereset változását, a havi nettó átlagkereset 115 300 forintot tett ki.

Az idei év első két hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 6,5, a nettó átlagkeresetek 0,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a január-februári reálkereset - a fogyasztóiár-index 8,3 százalékos növekedése mellett - 7,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A legalább öt fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban 2007 január-februárban átlagosan 2,77 millió volt.

Az idén januárban a bruttó átlagkereset 7,1, a nettó 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 7,8 százalékos növekedése mellett - 6,4 százalékkal csökkent 2006 januárjához képest.

Tavaly január-februárban a reálkereset 5,6 százalékkal nőtt éves bázison, a fogyasztói árak 2,6 százalékos növekedésével számolva. 2006 első két hónapjában a nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 8,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.