<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Néhány éve még arra lehetett számítani, hogy teljesen eltűnnek majd az úgynevezett fizetővendéglátó szálláshelyek a Balatonon, most azonban a Magyar Turizmus Zrt. elnöke már ismét felfutást vár ebben a kategóriában. Az mfor.hu által megkérdezett szállásadó egyelőre nem érzi a javulást, ő kifejezetten gyenge szezonra számít idén.

Néhányszor már temették a magánszálláshelyeket a Balatonnál, sokan mondták már, hogy lejárt ennek a formának az ideje. Most azonban a válság miatt mindenki ismét az olcsó szállásokat keresi, így lehet esély arra, hogy ismét megéri majd szobákat kiadni a magyar tengernél.

Elsősorban magyar vendégekre számítanak

"Idén főleg magyar vendégekre számítunk a Balatonnál, ismét felélénkülhet a fizetővendéglátó szálláshelyek forgalma, emellett a falusi turizmus is egyre népszerűbb lesz" - mondta az mfor.hu megkeresésére Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke. A szakember is emlékeztetett arra, hogy pár éve még mindenki arra számított, hogy el fognak tűnni ezek a vendégházak, apartmanok, most azonban megint esély van arra, hogy jó szezonjuk legyen.

"A magánszállásokon általában július-augusztusra szokott kereslet mutatkozni, az előszezonban általában csak a hosszú hétvégéken élénkül meg a forgalom" - mondta el kérdésünkre Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke. Az idei előfoglalási adatok alapján a szezon jobbnak ígérkezik, mint a tavalyi - tette hozzá a szakember.

Rosta Sándor szerint elsősorban a magas komfortfokozatnak, a jó szolgáltatásoknak, illetve a kényelemnek köszönhető, hogy megélénkül a kereslet a magánszálláshelyek iránt. Mostanra az a jellemző, hogy a magánszálláshelyek is ugyanolyan jó szolgáltatásokat nyújtanak, mint a szállodák, azonban árban jóval kedvezőbbek. "A fentieknek köszönhetően már tavaly is jelentősen nőtt a kereslet a magánszálláshelyek iránt" - válaszolta az mfor.hu-nak a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

A KSH hétfőn megjelent adatai szerint az év első öt hónapjában leginkább a szlovák turisták forgalma élénkült meg, északi szomszédunktól 34 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a látogatók Magyarországon. "A Balatonnál már tavaly megjelentek a csehek, szlovákok, a lengyelek és a románok, idén is arra számítunk, hogy ők fognak elsősorban jönni a külföldiek közül" - mondta el ezzel kapcsolatban Rosta Sándor.

Még nem érzik a javulást

"Egyelőre nagyon gyenge az idei szezon, csak szeretnénk felfutásra számítani" - kommentálta a fentieket Bognár Gyula, a balatonvilágosi Bognár-ház tulajdonosa. Szerinte az üdülési csekkek megadóztatásával jelentős forgalomcsökkenésre lehet számítani, mivel eddig náluk a nyaralók mintegy 70 százaléka üdülési csekkel fizetett.

"Három-négy éve fogadjuk el a csekket, előtte szinte kizárólag német vendégeink voltak, majd amikor ők eltűntek, akkor álltunk rá arra, hogy főleg az üdülési csekkel érkezőket szállásoljuk el" - vázolta fel Bognár Gyula. A szállásadó tapasztalatai szerint az idei évre leginkább az jellemző, hogy aki le is megy a Balatonhoz, az is csak egy hétvégét tölt el ott. "A mostani helyzetben valószínűleg az embereknek hétközben sokkal fontosabb a megélhetésük biztosítása, csak egy-két napos hétvégi nyaralásra jönnek. A legtöbben pénteken érkeznek és vasárnap már mennének is haza" - mondta el az eddigi tapasztalatokat a Bognár-ház vezetője.

"Megfigyelhető valamilyen viszonylagos koncentráció a magánszálláshelyek forgalmában a Balaton mellett, de a növekvő kereslet nem csak a nagyvárosokra jellemző a magyar tengernél" - vélekedik Rosta Sándor. Szerinte az üdülési csekk megadóztatása idén még nem fogja éreztetni a hatását, majd csak a 2010-es szezonban.

Beke Károly

Menedzsment Fórum