TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. október 7. 16:16

8,5 millió fontért vett valaki egy hamis festményt a Sotheby's aukciósháztól.

Csupán utánzat az a korábban Frans Hals holland művésznek (1580-1666) tulajdonított festmény, amely 8,5 millió fontért (2,8 milliárd forint) cserélt gazdát 2011-ben a Sotheby's aukciósház egyik licitjén.

Az aukciósház "érvénytelenítette az eladást és a vételár egészét visszafizette" a vásárlónak, miután a vizsgálatok kétséget kizáróan megerősítették, hogy az An Unknown Man című alkotás valóban nem a flamand barokk festő műve. Az ügyben azután indult nyomozás, hogy jelentések érkeztek egy rendkívül kifinomult képhamisító műtárgypiaci ténykedéseiről - írta a BBC News.

Ezek is hamisítványok, bár nem olyan drágák

Ennek a hamisítónak a munkája lehet az a korábban Orazio Gentileschi itáliai mesternek tulajdonított festmény is, amely egy ideig a londoni National Galleryben vendégeskedett. A képet a jelenlegi tulajdonosa adta kölcsön 2013-ban a galériának, ahol egészen idén márciusig volt kiállítva. A festmény azóta visszakerült a tulajdonosához.

A National Gallery szerint a "kölcsönkapott képeket mindig alapos vizsgálatnak és állapotfelmérésnek vetik alá", amelyet ezúttal is elvégeztek. A francia hatóságok idén márciusban koboztak el egy idősebb Lucas Cranachnak tulajdonított alkotást, miután kétségek merültek fel annak eredetiségével kapcsolatban. A művet II. János Ádám, Liechtenstein uralkodó hercege adta kölcsön egy kiállításra a franciaországi Aix-en-Provence-ban.

A The Art Newspaper című lap szerint az alkotás 2012-ben került a műtárgypiacra és akkori tulajdonosa abban a tudatban adta el a hercegnek 2013-ban, hogy a kép a reneszánsz kori művész munkája.

Ennyi pénzből luxusjachtokra is futotta volna a vevőnek

A Sotheby's szerint a Hals munkájának hitt alkotás esetében az "eladó beleegyezésével értesítették a vásárlót arról, hogy probléma lehet a festmény eredetiségével". A kép 2011-ben cserélt gazdát 8,5 millió fontért. Az aukciósház "mélyreható technikai elemzésnek" vetette alá a festményt, miután felmerült, hogy kapcsolat lehet a mű és a Cranachnak tulajdonított alkotás között.

A Sotheby's szerint a tesztek "modern anyagok jelenlétét mutatták ki a festékben, ami azt jelenti, hogy a kép nem készülhetett a 17. században". Bendor Grosvenor művésztörténész, a BBC4 Britain's Lost Masterpieces (Nagy-Britannia elveszett mesterművei) című új sorozatának házigazdája "rendkívülinek" nevezte az esetet. Mint fogalmazott: "Ami igazán elképesztő ezzel a festménnyel kapcsolatban, az a minősége és a tény, hogy ez nem másolat".

"Bárki is öltötte magára Hals auráját, amikor festette a művet, egy teljesen új kompozícióval rukkolt elő. Ha ezek a festmények valóban hamisak, és úgy vélem, hogy nagy valószínűséggel azok, akkor minden idők legnagyszerűbb hamisítójával van dolgunk" - jegyezte meg a szakember.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.