2006. április 19. 07:26

Veszedelmes munkaerőhiánnyal néz szembe Európa a következő években a legfontosabb informatikai szolgáltatások, az IT-hálózatok, a TCP/IP protokoll alapú rendszerek üzemeletetése terén. A megfelelően képzett szakemberek hiánya visszafoghatja a kontinens gazdaságának növekedését, ronthatja a versenyképességet. Három év múlva Európában félmillióval több IT-dolgozóval lesz kevesebb a szükségesnél - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

A felmérés szerint a jól képzett szakemberek legnagyobb hiányával a kelet-közép-európai országok néznek szembe. A régión belül Csehország és Magyarország valamivel jobb helyzetben van a többieknél, de például Oroszországban hatvanezer szakember hiányával kell számolni 2008-ban. A kontinens vezető országai sem lehetnek nyugodtak: bár százalékos arányban mérve kisebb különbséggel kell majd szembenézniük, ám a szakemberek számát tekintve még nagyobb lehet a hiány, mint Oroszország esetében.

Az utóbbi időben a jól képzett IT-munkatársat kereső vállalatok fele nyilatkozott úgy, hogy gondot okoz a megfelelő szakember megtalálása. Az IDC elemzői a megoldást a képzések felzárkóztatásában látják. Úgy vélik az oktatásnak fel kell nőnie a feladathoz. "Mivel a probléma egyelőre nem érinti az egyes országok gazdaságának teljesítőképességét, az illetékesek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt. Csakhogy a gond már jelen van és egyre jelentősebbé válik, mivel időbe telik, mire az oktatás kibocsátja a munkaerőhiányt megszüntető szakembereket" - idézte a Napi Gazdaság az IDC elemzőjét.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!