TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2006. április 19. 07:26

Veszedelmes munkaerőhiánnyal néz szembe Európa a következő években a legfontosabb informatikai szolgáltatások, az IT-hálózatok, a TCP/IP protokoll alapú rendszerek üzemeletetése terén. A megfelelően képzett szakemberek hiánya visszafoghatja a kontinens gazdaságának növekedését, ronthatja a versenyképességet. Három év múlva Európában félmillióval több IT-dolgozóval lesz kevesebb a szükségesnél - olvasható a Napi Gazdaság cikkében.

A felmérés szerint a jól képzett szakemberek legnagyobb hiányával a kelet-közép-európai országok néznek szembe. A régión belül Csehország és Magyarország valamivel jobb helyzetben van a többieknél, de például Oroszországban hatvanezer szakember hiányával kell számolni 2008-ban. A kontinens vezető országai sem lehetnek nyugodtak: bár százalékos arányban mérve kisebb különbséggel kell majd szembenézniük, ám a szakemberek számát tekintve még nagyobb lehet a hiány, mint Oroszország esetében.

Az utóbbi időben a jól képzett IT-munkatársat kereső vállalatok fele nyilatkozott úgy, hogy gondot okoz a megfelelő szakember megtalálása. Az IDC elemzői a megoldást a képzések felzárkóztatásában látják. Úgy vélik az oktatásnak fel kell nőnie a feladathoz. "Mivel a probléma egyelőre nem érinti az egyes országok gazdaságának teljesítőképességét, az illetékesek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt. Csakhogy a gond már jelen van és egyre jelentősebbé válik, mivel időbe telik, mire az oktatás kibocsátja a munkaerőhiányt megszüntető szakembereket" - idézte a Napi Gazdaság az IDC elemzőjét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.