<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Folyamatosan koncentrálódik a világ vagyona, a leggazdagabbak kezében egyre nagyobb rész kerül.

Egy brit kutatóintézet, a House of Commons Library adatai szerint a világ vagyonának koncentrációja kritikus szintet ért el. A leggazdagabb 1 százalék hamarosan a világ vagyonának kétharmada felett fog diszponálni.

Az adataik szerint a leggazdagabbak krémje folyamatosan növeli vagyonát, és szerintük az éves növekedési ütem 6 százalék körüli lehet az előttünk álló bő egy évtizedben. Ennek megfelelően a mostani 140 ezer milliárd dolláros vagyonuk 300 ezer milliárd feletti lesz 2030-ban.

A most publikált adatok egyébként erősen összecsengenek az Oxfarm által év elején közöltekkel. Ők azt jelezték, hogy a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el. A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve - hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.

A Paris School of Economics szakértői a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ultragazdagok vagyonosodása nem csak a szegényekkel összevetve szembetűnő. Annak ugyanis történelmi hagyománya van, hogy a nincsetelenek és a legvagyonosabbak között jelentős a különbség. A 20. században azonban egy széles középréteg alakult ki, akik összességében komoly vagyont halmoztak fel. Most azonban a felső egy százalék a középosztálytól is egyre távolodik.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.