TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Bár az úgynevezett PSD2 európai uniós irányelv alapján e szolgáltatás nyújtása már csaknem fél éve kötelező, egyelőre csak a belga tulajdonú pénzintézet ügyfelei csatlakozhattak a Számlázz.hu autokassza rendszerébe.

A nyílt bankolás 2019. szeptember 14-én vált lehetővé. Ennek lényege, hogy az ügyfelek a több banknál lévő szolgáltatásaikat egyetlen platformról elérheti. Ám ez egészen egy hónappal ezelőttig egyetlen banknál sem volt lehetséges.

Elsőként a K&H Bank tette elérhetővé, február 10-étől a több mint 120 ezer vállalkozói és nagyvállalati ügyfelének a nyílt bankolást, vagyis, hogy igénybe vehetik a Számlázz.hu online autokassza rendszerét. Ez azt jelenti, hogy akik ezzel a szolgáltatással szinkronizálják a bankszámlájukat, azoknak nem kell kézzel kitölteni a bizonylataikat, megteszi ezt automatikusan helyettük a számlázó rendszer. Ha pedig díjbekérő alapján érkezik utalás a céges bankszámlájukra, és még nem tartozik ahhoz számla (vagyis bizonylat), akkor azt a rendszer automatikusan kiállítja és elküldi a vevőnek. „Ezzel jelentősen, naponta akár 4 órával lehet csökkenteni az adminisztrációt” – jelentette ki az első hónap tapasztalatai alapján Kökény Roland, a K&H kkv-szegmens marketingvezetője.

A vállalkozások 21 százaléka számlázott online számlázóprogrammal 2019-ben – mutatott rá Stygár László, a Számlázz.hu szolgáltatásfejlesztési vezetője. Aki szerint ez az arány az idén bizonyosan nőni fog, mivel 2020. július 1-jétől minden, belföldi adóalany felé kiállított számlát továbbítani kell a NAV-nak, 2021. január 1-jétől pedig ez már valamennyi számla esetében kötelező lesz. E feladatot a Számlázz.hu automatikusan elvégzi az ügyfél helyett. A 2005-ben indult Számlázz.hu-nak jelenleg több mint 185 ezer ügyfele van, az általuk kibocsátott és tárolt számláik száma elérte a 78 millió darabot.

Az indulás óta eltelt, közel három hétben a K&H ügyfelei már több mint ezer bankszámlát szinkronizáltak a Számlázz.hu szolgáltatásaival. Az elsők között csatlakozottak csaknem mindegyike, 99 százaléka kkv-méretű, 85 százalékuk 300 millió forint alatti árbevételű, 56 százalékuk Közép-Magyarországon bejegyzett cég és jellemzően a szolgáltató szektorban tevékenykedett – főként informatikai és kommunikációs területen.

Hogy van hová fejlődnie Magyarországnak, azt jelzi, hogy a 28 uniós tagállam közül csak a 23. helyet foglalta el a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) 2019-es rangsorában. Így talán nem meglepő, hogy a nyílt bankolás által elérhetővé vált online számlázó autokassza-rendszerhez jellemzően azok a digitálisan érett cégek csatlakoztak azonnal, amelyek már rutinos online-számlázók.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.