<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az MKOE szeretné kielemezni a katás vállalkozások adatait - ahogy azt az Iparkamara megtehette.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) közleményben reagált a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a katát érintő kijelentéseire.

" Az MKOE is szeretné kielemezni a katás adatokat" című közlemény szerint az Iparkamara az adóhatóságtól kapott adatokat, ezeket szeretné megkapni az MKOE is.

"Az MKIK beszámolója szerint adatokat kaptak a NAV-tól, ami alapján kielemezték a katásokat. Remélhetőleg ezek csak statisztikai adatok voltak, úgy Parragh László nem juthatott hozzá adótitkokhoz. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete is szeretné ugyanazt az az adatcsomagot megkapni, ezért megkeresést küldtünk a NAV és a Pénzügyminisztérium számára."

Annyit biztosan megígérhetünk, hogy egyik katás vállalkozói csoportot se fogjuk önkényesen adócsalónak minősíteni, ahogy azt a kamara tette. Ennek elsősorban az az oka, hogy a kormány 2012-ben megváltoztatta az elképzelését és egy utolsó módosítással szabad teret nyitottak a katás számlák cégeknél való elszámolásának. Így önmagában is elképesztő, hogy a kormány és a kamara részéről valamilyen visszaélést jelent az, ha a törvény szövege és a jogalkotói akarat szerint járnak el az adózók és cégek fogadnak be valós ügyletek után katás számlákat - folytatódik a közlemény.

Végül még belefér még egy odaszúrás az Iparkamara felé:

"A kamara az adócsalásos minősítésnek alátámasztására egy gumiszabályt is idéz az adózás rendjéből, ami sajnos hamis magyarázat, mert a tételes KATA szabályozás szerinti törvényes ügyletet nem lehet egy általános szabály miatt rendeltetésellenesnek minősíteni. A kamara szakértőinek ajánljuk még a témában ennek a latin idézetnek is a tanulmányozását:

lex specialis derogat legi generali."

A szó szerint nagyjából "a különös rendelkezés lerontja az általánost"-nak fordítható latin jogelv hétköznapi nyelven valami olyasmit jelent, hogy ha különös szabály van érvényben, nem kell az általános szabályt alkalmazni.

 
 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.