2019. május 16. 11:44

Az állampapírok már korábban bejelentett közvetítése mellett így reagál a lakástakarékpénztári megtakarításokra addig biztosított állami támogatás tavaly október közepi eltörlésére.

Rekordévet zárt 2018-ban a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal növelte szerződésállományát, hitelállománya pedig a múlt év végén meghaladta a 400 milliárd forintot – közölte a cég elnök-vezérigazgatója, Tátrai Bernadett mai sajtótájékoztatóján. Ezáltal a Fundamenta a lakáshitel-piac több mint 12 százalékát tudhatja magáénak, a kormány és a jegybank által szorgalmazott fix kamatozású hitelek állományát tekintve pedig a piac közel harmadát fedi le. Bruttó betétállománya 502 milliárd forintnyira rúgott a magunk mögött hagyott év végén, ez 15 százalékkal (67 milliárddal) magasabb az egy évvel korrábbinál. Adózás előtti nyeresége 2018-ban 8,34 milliárd, míg az adózott 6,98 milliárd forintot tett ki.

Lakástakarékból lakásfinanszírozó Lakástakarékból lakásfinanszírozó

Az állami támogatások megszüntetésére két termékkel reagált a Fundamenta. A Gondoskodó Lakásszámla tulajdonosai legfeljebb havi 40 ezer forint megtakarítás esetén évi 5 százalékos kamatbónuszra (ez az eltörölt 30 százalékos állami támogatás megfelelője) és a futamidő végén akár 11 millió forintra lesz jogosult. Kölcsönnek is köszönhetően, amelynek kamata évi 2,9 százalék, a teljeshiteldíj-mutatója (thm) 4,93 százalék. Ami fix, ez nem változik a futamidő során, az ügyfél a szerződéskötéskor pontosan tudja előre, hogy mekkora terhet jelent majd a hitelt törlesztése – emelte ki Morafcsik László vezérigazgató-helyettes.

A másik új termék, a Gyarapodó lakásszámla inkább azoknak szól, akik elsősorban megtakarítani szeretnének. Kamatbónusza magasabb, 5-22,5 százalék közötti, az egységes betéti kamatmutatója (ebkm) 0,93-2,44 százalék közötti, ami nem számít magasnak. Viszont e konstrukcióban akár 50 millióhoz is hozzá lehet jutni, amelynél a kölcsön thm-je 7,09 százalék.

A tulajdonos által múlt héten elfogadott új, 5-8 éves stratégia értelmében a Fundamenta ezen az időtávon az ügyfelei számát 900 ezerről közel 1 millióra szeretné növelni, s szeretnék elérni, ha 2022-ban már 2 millió lakásálom megvalósítását tennék lehetővé, a mostani több mint 1,3 millióval szemben – hangsúlyozta Tátrai Bernadett.

Ugyanakkor a Fundamenta több lábra kíván állni, azon stratégiai célt megvalósítva, miszerint lakástakarékból lakásfinanszírozóvá kíván válni, egyfajta ökoszisztémát kialakítva. Ennek részeként közvetíteni, illetve finanszírozni fogják a napelemrendszerek telepítését. A napelemes rendszerekkel immár tényleges energiamegtakarítás is elérhető, sőt az egyfajta előtakarékosságinak számító Fundamenta Solar finanszírozási modellnek köszönhetően a beruházás teljes egészében megtérülhet.

Emellett a Fundamenta a jövőben ingatlanközvetítéssel is foglalkozik majd. Az erre specializálódott leányvállalatát a cégbíróság már bejegyezte, így várhatóan a nyáron elindulhat Budapesten, s e tevékenységét 2020-tól az egész országra is kiterjeszti.  

Az pedig már korábban nyilvánosságot kapott, hogy a Fundamenta az állampapírok értékesítésének a közvetítésébe is beszáll, ügyfelei kincstári értékpapírszámlát nyithatnak nála.

A jegybank két vizsgálatot is folytatott, annak kapcsán, hogy történtek-e szabálytalanságok az állami támogatás tavaly októberben bejelentett és alig két napos reakciót hagyó időszakában, de azok eredménytelenül zárultak, azaz a Fundamentánál minden ajánlat megkötése, rögzítése, feldolgozása szabályszerűen történt ­­– közölte kérdésre Tátrai Bernadett. Tájékoztatása szerint a változások hatására lényegesen kevesebb szerződést mondtak fel, mint azt megelőzően.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.