2019. június 14. 11:08
mfor.hu

A napelemes világítások, kerti dekorációk az év 365 napján 0-24-ig a folyamatos kapcsolgatást mellőzve fognak működni. Ezen eszközökben egy újratölthető akkumulátoros elem van beépítve. A szolárpanelek összegyűjtik a napsütést, amelyet a szolárcellák továbbítanak az akkumulátorba, ami a napsütésnek köszönhetően feltöltődik, tehát később felhasználható energiává alakul át.

A legtöbb esetben az akkumulátor a szolárpanel mögött helyezkedik el. A szolárpaneleket néha még egy műanyag burában is elrejtik, ennek köszönhetően a lámpa megjelenésén semmit nem ront a panel. Viszont a napfény képes átszűrődni a burán és eljut a szolárcellákig, amik továbbítják az energiát az elemig.

Első használat

A napelemes világítások maximális élettartamának eléréséhez javasolt az első használatot megelőzően 48 órán át tölteni az akkumulátort. A lámpák akkumulátorai a hosszú ideig való állás következtében lemerülhettek. Éppen ezért előfordulhat, hogy a lámpa első használatakor nem fog tudni az egyébként normális fényerősségen üzemelni.

A konkrét élettartam

Sajnos minden akkumulátor elhasználódik egyszer. Egy nagyon átlagos számot mondva ez egy akkumulátor élettartama tekintetében jellemzően 2-3 év. Persze azt, hogy meddig fog lámpánknak köszönhetően fényárban úszni a kert, nagyban befolyásolják a fogyasztói szokások is.

Az évek múlásával az akkumulátor élettartama csökken, már nem lesz képes maximálisan feltöltődni. Ezt abból vehetjük észre, hogy a lámpánknak már nem lesz olyan intenzív a fénye, mint korábban. A jó hír, hogy a legtöbb világítótestben az elemek nagyon egyszerűen kicserélhetőek.

Újraélesztés

A napelemes világításban elhelyezett elemeket legtöbbször egy csavarral rögzített fedőlap védi. A csavarok és a fedőlap eltávolítása után már hozzá is férünk az elemekhez. A cseréhez az eredeti elem méretéhez, és tulajdonságaihoz megfelelőt kell keresnünk.

Érdemes online is szétnézni. A webshopokban a széles termékkínálatnak köszönhetően nagyobb valószínűséggel fogsz megfelelő elemet találni, mint a legközelebbi boltban, bár a legtöbb lámpa egészen általános elem típusokkal is működik. A jól megválasztott elemek biztosan újra üzemeltetni fogják a kedvenc napelemes világításodat.

Ezek a különleges lámpák sokfajta dizájnban elérhetőek. A földbe szúrható világítások segítségével megjelölheted a kertedbe vezető utat, ahol egy dekorációs világítás hívja fel magára vendégeid és szomszédaid figyelmét egyaránt. A teraszodat pedig hangulatosabbá teheted egy dekorációs füzér használatával.

A napelemes lámpák működését megismerve láthatod, hogy a lámpád szinte örökéletű megoldás lehet, csak az akkumulátora szorulhat cserére, hogy újra a régi fényében pompázhasson, a Te legnagyobb örömödre.