<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A sussexi hercegi pár nyilvánosságra került pénzügyei arra utalnak, mintha adóparadicsomban mosnák tisztára a pénzüket. 

Nemrég derült ki, hogy Meghan és Harry alapítványa gyakorlagilag csak veszteséget termelt, mert annyira nincs rájuk igény Amerikában. Ám lehet, hogy ez csak az ügyesen kozmetikázott könyvelés, ugyanis most kiderült, hogy a sussexi hercegi párnak egész céghálózata van, és mindegyiket az adóparadicsomként emlegetett amerikai államban, Delaware-ben alapították, miközben Kaliforniában élnek - írja a Ripost.

Azt nem lehet mondani, hogy ne lennének kreatívak. Fotó: Depositphotos
Azt nem lehet mondani, hogy ne lennének kreatívak. Fotó: Depositphotos

A céges adatok alapján összesen 11 cég köthető Harryékhez, melyeket egytől-egyig a menedzsereik és az ügyvédeik alapították az offshore-paradicsomban a hercegi pár megbízásából. A cégek többsége nem is csinál semmit, de az aktív tevékenységgel rendelkezők teljesítménye is elfér egy papírfecnin.

A Peca Publishing LLC például Meghan plágiumgyanús gyerekkönyvének jogait birtokolja. Az Orinoco Publishing LLC pedig Harry 2022-re ígért botránykönyvének lesz a terjesztője. A Cobblestone Lane LLC az alapítványuk, az Archewell logójának jogbirtokosa, az Archewell Audio LLC, illetve az Archewell Productions LLC pedig a Sporify-jal, valamint a Netflix-szel kötött gigaszerződéseiket kezeli. De van ingatlanos cégük, és pénzügyi befektetési vállalatuk is. Nulla tevékenységgel.

A cégek mennyisége, az elvégzett munka, és a bejegyzésük helye alapján az amerikai és a brit sajtóban egyértelműen pénzmosásnak nevezik Meghanék ügyeskedését. 

De azt meg kell jegyezni, hogy nem követnek el bűncselekményt.

Delaware-ben ugyanis nem kell semmilyen adót fizetniük az ott alapított cégeknek, sem maguk, sem a termékeik, sem telephelyeik után, szóval tényleg igazi offshore-paradicsom. Ha pedig az egyik cégük túl nagy bevételt csinál, akkor a többi között szétosztják költségként.