7p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az óév utolsó napjaiban kiderült: 2021-ben a lakásfelújítók is több kedvező lehetőség közül választhatnak, ha szépítenék otthonukat. A Bank360.hu összeszedte, miből választhat az, aki belevág a korszerűsítésbe, felújításba.

A 2021-es otthonteremtési program nemcsak a lakásvásárlóknak tartogatott állami segítséget. Azok is jelentős forráshoz juthatnak, akik az otthonuk felújításába vágnának bele. Természetesen az állami támogatások mellett megtalálhatjuk a hagyományos piaci finanszírozási lehetőségeket is. Nem egyszerű eligazodni, hogy éppen milyen termékek érhetők el, a de Bank360.hu igyekszik tisztázni a lehetőségeket az Mfor olvasóinak.

Állami támogatások - csak családosoknak?

A friss állami támogatásokat vizsgálva egy dolog kitűnik: mindegyik a demográfiai mutatók javítását célozzák, azaz gyermekszámhoz, gyermekneveléshez kötött az igénybevételük. Segítségükkel viszont több millió forintot fordíthatnak a családok akár bővítésre, korszerűsítésre vagy felújításra.

Lakásfelújítási támogatás: kétségkívül 2021. egyik legnépszerűbb támogatási formája lesz az Otthonteremtési Program eleme, a legfeljebb 3 millió forintos, felújításra szánt támogatás.

 • A felújítási költségek fele maximum 3 millió forint igényelhető vissza számlák ellenében

 • legalább egy gyermeket nevelni kell az igényléshez, szükséges egy év folyamatos tb-jogviszony és köztartozás-mentesség.

A támogatás népszerűsége abban is gyökerezhet a nagy összeg és a széleskörű felhasználás mellett, hogy nem feltétel a házastársi kapcsolat, szemben több más állami lehetőséggel.

Csok tetőtér-beépítéshez: szintén az Otthonteremtési Program eleme többgenerációs csok-ként is nevezett tetőtérbeépítési lehetőség, azaz a csok összegének felhasználása tetőtér beépítéshez.

 • 1 gyermek vállalása esetén 600 000 forint,

 • 2 gyermek vállalása esetén 2,6 millió forint,

 • 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forint

vissza nem térítendő támogatást fordíthat tetőtér-beépítésre az igénylő. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy fiatal pár, akik gyermeket szeretnének vagy már van nekik, nem csak ingatlanvásárlásra vehetik már fel a csokot, hanem megfelelő ingatlan esetén például a szülői házban is kialakíthatnak egy teljesen különálló, külön bejárattal rendelkező lakrészt.

forrás: ujhazcentrum.hu
forrás: ujhazcentrum.hu

A csok-igényléssel kapcsolatos feltételeket ebben a cikkben foglaltuk össze.

Falusi csok: a több mint 2 600 preferált kistelepülésen elérhető falusi csok összege megegyezik a tetőtér-beépítésre használható összeggel, azaz maximum 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok, ha a fenti települések valamelyikén teremtenek otthont egy használt lakás megvásárlásával.

A falusi csok sajátossága, hogy ez a támogatás két részre oszlik: az egyik felét az ingatlan vételárára kell fordítani, a másik felét pedig kötelezően felújításra, korszerűsítésre kell költeni. Azaz három gyermek esetén 5 millió forintból korszerűsíthetjük a lakást.

Megtakarítások - elszállt felettük az idő?

A régi nagy kedvenc még mindig elérhető, igaz, messze nem olyan kedvező hozammal mint régen.

Lakástakarék: az évi 20 százalékos állami támogatás 2018-as megvonása után ma már csak a Fundamenta Lakáskassza kínál lakás-előtakarékossági szerződéseket, amelyek megtakarítási összege szintén felhasználható lakásfelújításra, korszerűsítésre.

 • a korábbi havi 20 000 forintos limithez képest akár havi 100 000 forintot is megtakaríthatunk.

 • A legmagasabb, 13 éves futamidővel számolva végül 16,8 millió forint megtakarítást fordíthatunk felújításra is akár.

 • Nincsenek életkori vagy családi állapotra vonatkozó megkötések

Hitelek

Hitelek terén igen nagy a választék, hiszen nem csak a piaci kölcsönök érhetők el, de a fenti támogatások és megtakarítások mellé is igényelhetünk kedvezményes kölcsönöket, amelyeket felújításra fordíthatunk.

Szabad felhasználású személyi kölcsön: ingatlanfedezet és önerő nélkül, jövedelem alapján is igényelhetünk megfelelően magas jövedelem mellett, amelyet aztán a felújításokra fordíthatunk. A személyi kölcsönök piacán megjelentek fogyasztóbarát személyi hitelek, amelyek gyorsan igényelhetők és szabályozott az árazásuk is.

 • előnyös lehet azok számára, akik jövedelemmel rendelkeznek, de nem akarnak vagy nem tudnak megfelelni a családtámogatási előírásoknak.

 • akár 10 millió forint is igényelhető,

 • legfeljebb 10 éves futamidő

 • jövedelem szükséges

Bankonkét jelentősen eltér, hogy ugyanakkora kölcsön mekkora kamat mellett igényelhetünk, ezért mindenképp érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat például a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: ha 10 millió forint nem lenne elég, igényelhetünk jelzáloghitelt is szabad felhasználással.

 • a hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékétől és a jövedelmünktől függ,

 • nincsenek családi állapottal kapcsolatos megkötések,

 • a futamidő akár 30 év is lehet.

Lakástakarék-kölcsön: a lakástakarék mellé lakáskölcsön is igényelhető, ha a megtakarítási összegen felül további forrásra van szükségünk. Az igénylés folyamata megegyezik egy hagyományos piaci lakáshitelével, a hitelösszeg a lakástakarék-szerződés alapján maximalizált.

 • Megtakarítók akár előre, lakáshitel formájában használhatják fel a megtakarításukat.

Csok-hitel: a csok-támogatás mellé kedvezményes csok hitel is igényelhető, amely szintén felhasználható tetőtér-beépítésre és falusi csoknál felújításra.

 • Akár 15 millió forint is igényelhető,

 • legfeljebb 3 százalékos kamattal,

 • a futamidő legfeljebb 20 év.

Fontos, hogy a csok-hitel csak akkor érhető el, ha az igénylő a csok-támogatást is felveszi.

Babaváró hitel: a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak szabad felhasználású kölcsön jelenthet segítséget a felújításban.

 • legfeljebb 10 millió forint,

 • a futamidő legfeljebb 20 év lehet,

 • egy gyermek vállalásával kamatmentessé tehető, három gyermek vállalásával támogatássá alakítható, az állam átvállalja a fennálló tartozás egészét,

 • csak házastársak vehetik fel.

Azt, hogy mennyit kell visszafizetni abban az esetben, ha nem születik gyermek 5 éven belül, itt foglaltuk össze.

Hitel lakásfelújítási támogatáshoz: mivel a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, sokan estek volna el a lehetőségtől a szükséges önerő miatt, ami a támogatás maximális kihasználásához 6 millió forintot jelent. Ezen segít az állami hitel, amely csak akkor vehető fel, ha lakásfelújítási támogatáshoz igényeljük.

 • legfeljebb 6 millió forintos kölcsön igényelhető

 • a futamidő maximum 10 év lehet

 • az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot

Továbbá fontos, hogy a megkapott felújítási támogatásból kötelező előtörleszteni a hitelt, azaz ha megkapja egy család a támogatást, annyival csökken az adósságuk.

A támogatások és hitelek kombinálhatók, érdemes kihasználni!

Akinek egyik vagy másik lehetőség önmagában nem lenne elég, az kombinálhatja is a pénzügyi termékeket: gyermeket várók számára nem akadály egyszerre csok-ot, csok-hitelt, babaváró hitelt és felújítási támogatást igényelni. Ebben az esetben például három gyermek vállalásával 10+15+10+6 millió forint áll rendelkezésre, például korszerűsítésre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!