<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az óév utolsó napjaiban kiderült: 2021-ben a lakásfelújítók is több kedvező lehetőség közül választhatnak, ha szépítenék otthonukat. A Bank360.hu összeszedte, miből választhat az, aki belevág a korszerűsítésbe, felújításba.

A 2021-es otthonteremtési program nemcsak a lakásvásárlóknak tartogatott állami segítséget. Azok is jelentős forráshoz juthatnak, akik az otthonuk felújításába vágnának bele. Természetesen az állami támogatások mellett megtalálhatjuk a hagyományos piaci finanszírozási lehetőségeket is. Nem egyszerű eligazodni, hogy éppen milyen termékek érhetők el, a de Bank360.hu igyekszik tisztázni a lehetőségeket az Mfor olvasóinak.

Állami támogatások - csak családosoknak?

A friss állami támogatásokat vizsgálva egy dolog kitűnik: mindegyik a demográfiai mutatók javítását célozzák, azaz gyermekszámhoz, gyermekneveléshez kötött az igénybevételük. Segítségükkel viszont több millió forintot fordíthatnak a családok akár bővítésre, korszerűsítésre vagy felújításra.

Lakásfelújítási támogatás: kétségkívül 2021. egyik legnépszerűbb támogatási formája lesz az Otthonteremtési Program eleme, a legfeljebb 3 millió forintos, felújításra szánt támogatás.

 • A felújítási költségek fele maximum 3 millió forint igényelhető vissza számlák ellenében

 • legalább egy gyermeket nevelni kell az igényléshez, szükséges egy év folyamatos tb-jogviszony és köztartozás-mentesség.

A támogatás népszerűsége abban is gyökerezhet a nagy összeg és a széleskörű felhasználás mellett, hogy nem feltétel a házastársi kapcsolat, szemben több más állami lehetőséggel.

Csok tetőtér-beépítéshez: szintén az Otthonteremtési Program eleme többgenerációs csok-ként is nevezett tetőtérbeépítési lehetőség, azaz a csok összegének felhasználása tetőtér beépítéshez.

 • 1 gyermek vállalása esetén 600 000 forint,

 • 2 gyermek vállalása esetén 2,6 millió forint,

 • 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forint

vissza nem térítendő támogatást fordíthat tetőtér-beépítésre az igénylő. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egy fiatal pár, akik gyermeket szeretnének vagy már van nekik, nem csak ingatlanvásárlásra vehetik már fel a csokot, hanem megfelelő ingatlan esetén például a szülői házban is kialakíthatnak egy teljesen különálló, külön bejárattal rendelkező lakrészt.

forrás: ujhazcentrum.hu
forrás: ujhazcentrum.hu

A csok-igényléssel kapcsolatos feltételeket ebben a cikkben foglaltuk össze.

Falusi csok: a több mint 2 600 preferált kistelepülésen elérhető falusi csok összege megegyezik a tetőtér-beépítésre használható összeggel, azaz maximum 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok, ha a fenti települések valamelyikén teremtenek otthont egy használt lakás megvásárlásával.

A falusi csok sajátossága, hogy ez a támogatás két részre oszlik: az egyik felét az ingatlan vételárára kell fordítani, a másik felét pedig kötelezően felújításra, korszerűsítésre kell költeni. Azaz három gyermek esetén 5 millió forintból korszerűsíthetjük a lakást.

Megtakarítások - elszállt felettük az idő?

A régi nagy kedvenc még mindig elérhető, igaz, messze nem olyan kedvező hozammal mint régen.

Lakástakarék: az évi 20 százalékos állami támogatás 2018-as megvonása után ma már csak a Fundamenta Lakáskassza kínál lakás-előtakarékossági szerződéseket, amelyek megtakarítási összege szintén felhasználható lakásfelújításra, korszerűsítésre.

 • a korábbi havi 20 000 forintos limithez képest akár havi 100 000 forintot is megtakaríthatunk.

 • A legmagasabb, 13 éves futamidővel számolva végül 16,8 millió forint megtakarítást fordíthatunk felújításra is akár.

 • Nincsenek életkori vagy családi állapotra vonatkozó megkötések

Hitelek

Hitelek terén igen nagy a választék, hiszen nem csak a piaci kölcsönök érhetők el, de a fenti támogatások és megtakarítások mellé is igényelhetünk kedvezményes kölcsönöket, amelyeket felújításra fordíthatunk.

Szabad felhasználású személyi kölcsön: ingatlanfedezet és önerő nélkül, jövedelem alapján is igényelhetünk megfelelően magas jövedelem mellett, amelyet aztán a felújításokra fordíthatunk. A személyi kölcsönök piacán megjelentek fogyasztóbarát személyi hitelek, amelyek gyorsan igényelhetők és szabályozott az árazásuk is.

 • előnyös lehet azok számára, akik jövedelemmel rendelkeznek, de nem akarnak vagy nem tudnak megfelelni a családtámogatási előírásoknak.

 • akár 10 millió forint is igényelhető,

 • legfeljebb 10 éves futamidő

 • jövedelem szükséges

Bankonkét jelentősen eltér, hogy ugyanakkora kölcsön mekkora kamat mellett igényelhetünk, ezért mindenképp érdemes összehasonlítani a banki ajánlatokat például a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátorával.

Szabad felhasználású jelzáloghitel: ha 10 millió forint nem lenne elég, igényelhetünk jelzáloghitelt is szabad felhasználással.

 • a hitelösszeg a fedezetként felajánlott ingatlan értékétől és a jövedelmünktől függ,

 • nincsenek családi állapottal kapcsolatos megkötések,

 • a futamidő akár 30 év is lehet.

Lakástakarék-kölcsön: a lakástakarék mellé lakáskölcsön is igényelhető, ha a megtakarítási összegen felül további forrásra van szükségünk. Az igénylés folyamata megegyezik egy hagyományos piaci lakáshitelével, a hitelösszeg a lakástakarék-szerződés alapján maximalizált.

 • Megtakarítók akár előre, lakáshitel formájában használhatják fel a megtakarításukat.

Csok-hitel: a csok-támogatás mellé kedvezményes csok hitel is igényelhető, amely szintén felhasználható tetőtér-beépítésre és falusi csoknál felújításra.

 • Akár 15 millió forint is igényelhető,

 • legfeljebb 3 százalékos kamattal,

 • a futamidő legfeljebb 20 év.

Fontos, hogy a csok-hitel csak akkor érhető el, ha az igénylő a csok-támogatást is felveszi.

Babaváró hitel: a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak szabad felhasználású kölcsön jelenthet segítséget a felújításban.

 • legfeljebb 10 millió forint,

 • a futamidő legfeljebb 20 év lehet,

 • egy gyermek vállalásával kamatmentessé tehető, három gyermek vállalásával támogatássá alakítható, az állam átvállalja a fennálló tartozás egészét,

 • csak házastársak vehetik fel.

Azt, hogy mennyit kell visszafizetni abban az esetben, ha nem születik gyermek 5 éven belül, itt foglaltuk össze.

Hitel lakásfelújítási támogatáshoz: mivel a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, sokan estek volna el a lehetőségtől a szükséges önerő miatt, ami a támogatás maximális kihasználásához 6 millió forintot jelent. Ezen segít az állami hitel, amely csak akkor vehető fel, ha lakásfelújítási támogatáshoz igényeljük.

 • legfeljebb 6 millió forintos kölcsön igényelhető

 • a futamidő maximum 10 év lehet

 • az ügyleti kamat nem haladhatja meg a 3 százalékot

Továbbá fontos, hogy a megkapott felújítási támogatásból kötelező előtörleszteni a hitelt, azaz ha megkapja egy család a támogatást, annyival csökken az adósságuk.

A támogatások és hitelek kombinálhatók, érdemes kihasználni!

Akinek egyik vagy másik lehetőség önmagában nem lenne elég, az kombinálhatja is a pénzügyi termékeket: gyermeket várók számára nem akadály egyszerre csok-ot, csok-hitelt, babaváró hitelt és felújítási támogatást igényelni. Ebben az esetben például három gyermek vállalásával 10+15+10+6 millió forint áll rendelkezésre, például korszerűsítésre is.