3p

A kamatmarzs szűkölése miatt a bankoknak várhatóan kevésbé fogják akciókkal ösztönözni a hitelfelvételt. 

Januártól már 11 millió forintot igényelhetünk Babaváróként, ám mivel a kamatelszámolás változott, szűkült a terméket akciós feltételekkel kínáló bankok köre. Aki 150-180 ezer forint ingyenpénzt akar a számlájára, annak érdemes sietnie és kihasználni a még meglévő lehetőségeket – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.


 
Az idei évben még viszonylag puha szabály az, hogy a támogatássá alakítható hitelt csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora nem haladja meg a 30 évet, hiszen az idén még azok a párok is igényelhetik a Babavárót, ahol az édesanya kora 30 és 40 év között van és igazolni tudják, hogy az első gyermek már úton van. A jövő évtől ugyanakkor már támogatásvesztő szabály lesz a 30 éves életkor. 

Nagyot esett a kamat

A másik változtatás a Babaváró kamatát érinti. Abban nincs új, hogy a Babaváró kamata a mindenkori 5 éves államkötvény aukciókon az utolsó 3 hónapban kialakult átlagkamathoz kötött, ám januártól a kamat ennek az összegnek csak 110 százaléka a korábbi 130 százaléka lehet, amihez további 1 százalékpontos kamat számítható fel. Mindez a decemberi 7,19 százalékos ÁKK átlaghozammal számolva azt jelenti, hogy a Babaváró kamata az új feltételek szerint 8,909 százalék lett, szemben a régi feltételek mellett elérhető 10,347 százalékkal. 

Miután a Babaváró feltételei szerint már az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik a hitel, ezért a kamatcsökkentés a családokat kevésbé érinti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a vállalt gyermekek közül az első 90 százalékos biztonsággal megszületik. Az új szabályok így elsősorban az állami kamattámogatást érintik, hiszen így számottevően csökken az új Babavárók utáni kiadás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A kiadások csökkentését biztosítja az is, hogy az új szabályok szerint a hitelszerződés kamatát a folyósítást követő első és második évben is az aktuális – várhatóan a mostaninál alacsonyabb - piaci állampapír szintekhez igazítják majd – korábban csak 5 évente volt kamatforduló.

Kevesebb lesz az akció

A kamatcsökkentés ugyanakkor indirekt módon mégis érinti a Babavárót felvevő ügyfeleket is. Azzal ugyanis, hogy szűkült a kamatmarzs, a bankoknak kevesebb késztetésük (és pénzük) lesz arra, hogy akciókkal tegyék kedvezőbbé a Babaváró igénylést ügyfeleik számára.

Egyes bankok akciói már az elmúlt év őszén véget értek, más bankok a december 31-ig érvényes jóváírási akcióikat nem újították meg (eddig), a többieknél pedig általában tavaszig vannak meghirdetve az akciós feltételek. Épp ezért Gergely Péter szerint azoknak a fiatal családoknak, ahol tervben van a gyermekvállalás, érdemes már az év elején megigényelni a Babavárót, hogy zsebre tegyék a kedvezményeket. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!