<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bár a rendelet hétfőtől hatályos, nem minden kereskedelmi banktól tudjuk igényelni a 10 millió forintos babaváró kölcsönt. A Bank360 összeállította az indulók listáját.

Hetekkel a start előtt jelezték a pénzintézetek, hogy készen állnak majd július elsejével az igénylések befogadására. Múlt héten megtudtuk, hogy nem lesznek sorok a bankfiókokban, hiszen a 3 éves folyamatos TB-jogviszony igazolását csak július elsejével lehet igényelni a járási hivatalokban és kormányablakokban, az átfutási idő pedig legfeljebb 8 nap.

Mára viszont az is kiderült, hogy nem minden banknál vált elérhetővé a babaváró hitel. A Bank360 összeállítása szerint az alábbi kereskedelmi bankok kezdték meg a hitel forgalmazását, azaz ezeknél a pénzintézeteknél tudunk igényelni, amint minden szükséges dokumentum megvan és a feltételeknek eleget teszünk:

  • Sberbank - csak időpontfoglalással
  • Erste Bank
  • OTP Bank
  • Budapest Bank
  • Raiffeisen Bank
  • K&H Bank
  • Takarék Csoport

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek várhatóan a napokban fognak előrukkolni a termékkel, például július 8-án indul a termékkel a CIB Bank és napokon belül az UniCredit Bank is a Bank360 információi szerint.

Több banknál a hét második felére van csak időpont

Kényelmesebb lehet a folyamat, ha az igényléshez bankfióki időpontot foglalunk, ám több bank is jelezte, hogy csak a hét második felére tud már adni.

A Bank360 fővárosi megfigyelése szerint egyik banknál sincsenek sorok a babaváróért, hiszen aki igényelni akar, az először a 3 éves folyamatos TB-jogviszony igazolást szerzi be a járási hivatalokban, kormányablakokban, ami legfeljebb 8 nap, plusz a postázás.

Jelenleg egyetlen olyan pénzintézet van, amelynél online igényelhető a hitel, a Gránit Bank. Itt a dokumentumok feltöltése a neten keresztül történik, a bankfiókot mindössze csak a sikeres elbírálás után, a szerződés aláírásakor kell meglátogatni.

De miért fontos, hogy melyik banknál van babaváró?

Egyáltalán nem mindegy a Bank360 szerint, hogy melyik banknál igényeljük a  babaváró hitelt, hiszen a hitelbírálat banki hatáskörbe tartozik. A legnagyobb különbségek a jövedelmi elvárások között vannak. Míg van olyan pénzintézet, ahol akár minimálbér igazolásával is felvehetjük a 10 millió forintot, addig más bankoknál akár nettó 150 000 forintos is lehet az elvárt jövedelem.

Illusztráció (Forrás: Pixabay)Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kedvezményekkel csábítanak a bankok

Nem csak az elvárt jövedelem jelent különbséget a bankok között. Több pénzintézet kedvezményekkel, akciókkal várja a babahitelt igénylőket.

A Bank360 összesítése szerint például a Sberbank a szerződést kötő pároknak visszavonásig a hitelösszeg 0,5 százalékát jóváírja, ha három hónapon belül legalább két alkalommal 100 000 forint jóváírás történik a számlán - megfelelő az utalás és a készpénzes befizetés is. A jóváírás a negyedik hónap 15-éig vehető igénybe. 10 millió forintos hitelösszeg esetén ez 50 000 forintot jelent, ami a futamidő elején egy teljes havi törlesztőrészletnek felel meg.

A K&H Bank 50 000 forintos jóváírást kínál azoknak az ügyfeleknek, akik 2019. július 31-ig hiánytalanul benyújtják hitelkérelmüket a bankhoz. A jóváírás a folyósítást követően történik meg a K&H-s babaváró hitel törlesztőszámlán.

A kezességvállalási díjból enged a Raiffeisen Bank, méghozzá az alábbi módon:

a havonta fizetendő kezességvállalási díj 50 százalékát írja jóvá: ha az adós a törlesztőrészletet időben kifizeti, és legalább 400 000 forint legfeljebb két részletben jóváírásra kerül a tárgyhónapot megelőző három hónapból legalább kettőben a Raiffeisennél vezetett bankszámlán.
20 százalékát írja jóvá: ha az adós a törlesztőrészletet időben kifizeti, és legalább a mindenkori minimálbér összege legfeljebb két részletben jóváírásra kerül a tárgyhónapot megelőző három hónapból legalább kettőben a Raiffeisennél vezetett bankszámlán.

A Gránit Bank szintén átvállalja az első három hónap kezességvállalási díját - ez 10 millió forintos hitelösszegnél 12 500 forintot jelent.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.