2019. február 21. 13:17
mfor.hu

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely az új, falusi csok legfontosabb szabályait. Sokakat fog hidegzuhanyként érni, hogy egy megkötés miatt a legkívánatosabb településeket zárták ki.

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetéséről - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte, a falusi csok az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Hozzátette: 2031 település érintett. A statisztikák szerint jelenleg 2873 olyan kistepelülés van az országban, amelynek lélekszáma nem éri el az 5000 főt, a lehetséges helyszíneknek tehát a harmadát zárták ki az előírásokkal.

Elmondta, a falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. A támogatás a falusi csok esetében használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható. Közölte, az új konstrukció július 1-jével, legkésőbb szeptember 1-jével lépne életbe.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló hitelével a törlesztőrészlet 60 043 forint, a THM pedig 8,38 százalék, de hasonlóan jó ajánlat a K&H kiemelt személyi kölcsön 60 100 forintos törlesztőrészlettel és 8,11 százalékos THM-mel. A Cofidis Fapados kölcsöne 60 299 forintos törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel lehet a miénk, míg a  Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 478 forintos havi törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel vehető fel. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

A fentiek közül a legfontosabbnak tekinthető kitétel, hogy csak olyan települések jöhetnek számításba, ahol lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ez ugyanis számos Budapest környéki falut kizár a rendszerből, pedig információink szerint nagyon sokan reménykedtek abban, hogy ezen támogatási forma segítségével az agglomerációba tudnak költözni.

A sokak által élhetőbbnek és emiatt drágábbnak is számító budai oldalon gyakorlatilag minden települést kilőtt a kormány, hiszen a kitétel alapján Pilisszentiván, Telki, Leányfalu, Pilisborosjenő, Sóskút, Herceghalom, Budajenő, Tinnye, Tök, Remeteszőlös települések egyikén sem lehet majd az információink szerint a falusi csokot igénybe venni. Míg a főváros keleti oldalán a település határa mellett nem is találunk ilyen kistelepülést.

A falusi csok-on nem jutunk az agglomerációba (Forrás: Pixabay.com) A falusi csok-on nem jutunk az agglomerációba (Forrás: Pixabay.com)

Ha valaki Pest megye távolabbi részével is megelégedne, akkor is viszonylag kicsi az esélye, hogy talál ilyen falut, hiszen az általunk fellelt statisztikák alapján 2011 óta kevésnek csökkent a lélekszáma, így borítékolható, hogy a jogszabályban szereplő 2003-as dátummal is hasonló a helyzet. Ezek egyébként döntően a Nógrád megye, illetve a Szolnok megye határához közel fekvő falvak, amelyek viszont már a távolság vagy a közlekedés miatt kevésbé népszerűek. Arról nem is beszélve, hogy a csökkenő népességet elszenvedő falvakra jellemző a szlömösödés, ami megint csak nem feltétlenül teszi őket kívánatossá az új otthonra vágyók szemében.

Az mfor.hu gyorsértékelése szerint a falusi csok elsősorban a "valóban vidéki" (észak-, kelet- vagy dél-magyarországi) települések népességmegtartását célozza meg. Ez egyfelől logikus döntés, másrészt viszont azokon, akik kedvezőbb álláslehetőségek miatt költöznének jobb életfeltételeket biztosító helyekre, nem fog segíteni.