TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely az új, falusi csok legfontosabb szabályait. Sokakat fog hidegzuhanyként érni, hogy egy megkötés miatt a legkívánatosabb településeket zárták ki.

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetéséről - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte, a falusi csok az 5000 fő alatti településeket érinti, azokat, ahol a lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Hozzátette: 2031 település érintett. A statisztikák szerint jelenleg 2873 olyan kistepelülés van az országban, amelynek lélekszáma nem éri el az 5000 főt, a lehetséges helyszíneknek tehát a harmadát zárták ki az előírásokkal.

Elmondta, a falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. A támogatás a falusi csok esetében használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható. Közölte, az új konstrukció július 1-jével, legkésőbb szeptember 1-jével lépne életbe.

A fentiek közül a legfontosabbnak tekinthető kitétel, hogy csak olyan települések jöhetnek számításba, ahol lakosságszám 2003-hoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag. Ez ugyanis számos Budapest környéki falut kizár a rendszerből, pedig információink szerint nagyon sokan reménykedtek abban, hogy ezen támogatási forma segítségével az agglomerációba tudnak költözni.

A sokak által élhetőbbnek és emiatt drágábbnak is számító budai oldalon gyakorlatilag minden települést kilőtt a kormány, hiszen a kitétel alapján Pilisszentiván, Telki, Leányfalu, Pilisborosjenő, Sóskút, Herceghalom, Budajenő, Tinnye, Tök, Remeteszőlös települések egyikén sem lehet majd az információink szerint a falusi csokot igénybe venni. Míg a főváros keleti oldalán a település határa mellett nem is találunk ilyen kistelepülést.

A falusi csok-on nem jutunk az agglomerációba (Forrás: Pixabay.com) A falusi csok-on nem jutunk az agglomerációba (Forrás: Pixabay.com)

Ha valaki Pest megye távolabbi részével is megelégedne, akkor is viszonylag kicsi az esélye, hogy talál ilyen falut, hiszen az általunk fellelt statisztikák alapján 2011 óta kevésnek csökkent a lélekszáma, így borítékolható, hogy a jogszabályban szereplő 2003-as dátummal is hasonló a helyzet. Ezek egyébként döntően a Nógrád megye, illetve a Szolnok megye határához közel fekvő falvak, amelyek viszont már a távolság vagy a közlekedés miatt kevésbé népszerűek. Arról nem is beszélve, hogy a csökkenő népességet elszenvedő falvakra jellemző a szlömösödés, ami megint csak nem feltétlenül teszi őket kívánatossá az új otthonra vágyók szemében.

Az mfor.hu gyorsértékelése szerint a falusi csok elsősorban a "valóban vidéki" (észak-, kelet- vagy dél-magyarországi) települések népességmegtartását célozza meg. Ez egyfelől logikus döntés, másrészt viszont azokon, akik kedvezőbb álláslehetőségek miatt költöznének jobb életfeltételeket biztosító helyekre, nem fog segíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.