4p

2024-től megújuló feltételekkel igényelhető a babaváró támogatás: egyrészt 11 millió forintra nőtt a felvehető hitel maximuma, másrészt viszont leszűkült a jogosultak köre.

Ezzel együtt továbbra sem mindegy, hogy a fiatal házasok hol igénylik a kölcsönt, ugyanis a hitelbírálati gyakorlat bankonként eltérő. A Bankmonitor szakértői szerint a választás során azt is érdemes figyelembe venni, hogy miközben vannak bankok, amelyek 150-180 000 forint jóváírást adnak a náluk igénylőknek, több pénzintézet 2024-ben megszüntette a visszatérítéseit.   

2024-től a babaváró hitelt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 30. életévét. (2024-ben még lesz egy átmeneti időszak, amikor a feleség 41 éves koráig igényelhetik a párok, ám csak akkor, ha a nő várandós, a magzat pedig betöltötte a 12. hetes kort.) Ezzel együtt a hitel maximális összege 10 millióról 11 millió forintra nő.

Az állami támogatásnak köszönhetően az első öt évben mindenképpen kamatmentes hitel egyéb feltételei egyébként nem módosulnak: a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad, ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, a további babák érkezésekor pedig elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét.

Számolgathatnak a családok. Fotó: Pixabay
Számolgathatnak a családok. Fotó: Pixabay

Bár a babaváró hitel igénylésének személyi feltételeit és a kapcsolódó állami támogatásokat jogszabály rögzíti, a Bankmonitor szakértői szerint mégis nagy jelentősége lehet annak, hogy a pár melyik pénzintézetnél igényli a konstrukciót. Eltérő például a hitelezhetőség alsó korhatára (18-23 év), az elvárt minimális jövedelem összege, de különbözőképpen fogadják el a bankok az egyes jövedelemtípusokat (pl. készpénzes jövedelem), valamint a határozott idejű munkaviszonyt is. Emiatt előfordulhat, hogy míg az egyik bank gond nélkül hitelez egy párt, a másik kikosarazza őket, vagy csak alacsonyabb hitelösszeget ad számukra.

A bank kiválasztásakor az elérhető összegű jóváírásokra is célszerű figyelni, a Bankmonitor gyűjtése szerint ugyanis a pénzintézetek egy része 150-180 000 forint visszatérítéssel csábítja a párokat. A korábbiakhoz képest azonban csökkent a jóváírást adó bankok száma, így jelenleg az OTP Banknál, a CIB Banknál, a MagNet Banknál és a Raiffeisen Banknál nincs ilyen akció.  

Gránit Bank: 180 000 forint jóváírás

A 2024. február 29-ig benyújtott babaváró igénylésekre egy alkalommal 180 000 forint jóváírást ad a bank, amennyiben a folyósítás 2024. március 31-ig megtörténik. Maga a jóváírás a hitel folyósításának napján történik a kölcsönszerződésben szereplő, Gránit Banknál vezetett bankszámlára.

K&H Bank: 160 000 forint jóváírás

A K&H Bank 160 000 forint jóváírást ad az ügyfél hiteltörlesztésre szolgáló, K&H Banknál vezetett bankszámlájára a sikeres folyósítást követően akkor, ha a hitelösszeg legalább 11 millió forint, valamint a pár hozzájárul a marketingcélú megkereshetőséghez és nem tiltakozik az alapszintű marketingcélú adatfelhasználás ellen.

UniCredit Bank: 150 000 forint jóváírás

Az UniCredit Bank a 2024. január 31-ig befogadott babaváró hitelekre 150 000 forint jóváírást fizet azzal a feltétellel, hogy a kölcsön folyósításának 2024. február 29-ig meg kell történnie. Magára a jóváírásra a folyósítást követő hónapban kerül sor. Itt a babaváró igénylésének nem feltétele az UniCredit Banknál vezetett bankszámla.

MBH Bank: 150 000 forint jóvárás

Az MBH Bank 150 000 forint jóváírást fizet a 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott babaváró hitelekre abban az esetben, ha a hitel összege legalább 10 millió forint. A jóváírás az MBH Banknál vezetett, hitelszerződésben szereplő bankszámlára történik.

Erste Bank: 150 000 forint jóváírás

Az Erste Bank visszavonásig érvényben lévő akciója keretében 150 000 forint egyszeri jóváírást fizet a folyósítást követően. A kedvezmény összegét a bank a babaváró hitelhez kapcsolódó törlesztési számlán írja jóvá a folyósítással egy időben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!