TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Sikeresen zárult a Budapesti Értéktőzsde jelzáloglevél-indexeinek egy éves tesztidőszaka, ezért a BÉT úgy döntött, hogy 2018. december 3-ától hivatalos indexként és napi gyakorisággal számítja a jelzáloglevél index család tagjait. Ezzel a lépéssel a jövőben a BÉT jelentősen megkönnyíti a befektetők számára a forint alapú jelzáloglevelekből álló portfóliók teljesítményének követését és piaci értékelését.

A hazai forint jelzáloglevél-piac mélyítésének és fejlődésének támogatására a BÉT a Magyar Nemzeti Bankkal együttműködve kidolgozta a BMBX nevű jelzáloglevél index-családot, majd 2017 decemberében elindította az indexek megfigyelési időszakát. A sikeres egy éves tesztidőszakot követően a BÉT úgy döntött, hogy 2018 decemberétől hivatalosan is elindítja a jelzáloglevél indexek számítását. A számítás gyakorisága is megváltozik, az eddigi havi egyszeri számítást felváltja a napi gyakoriságú számítás és közzététel. Ennek köszönhetően az indexek a jövőben még inkább transzparens mutatószámként segíthetik a befektetői döntéseket a jelzáloglevél-piac aktuális állapotát tükrözve.

A BÉT által számolt jelzáloglevél index család továbbra is egy teljes megtérülési árfolyamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél Total Return Indexéből (BMBX Total Return), és két eltérő futamidőre számított hozamindexből, a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél 3 éves Hozamindexéből (BMBX Yield 3Y) és a Budapesti Értéktőzsde Jelzáloglevél 5 éves Hozamindexéből (BMBX Yield 5Y) áll. 

Az élénkülő forint jelzáloghitelezéssel párhuzamosan nagymértékben megnövekedett a jelzáloglevél-kibocsátások száma Magyarországon, amelyet az MNB egészséges finanszírozási szerkezet megvalósulását támogató Jelzáloghitel-finanszírozás Megfelelési Mutató (JMM) előírásának bevezetése, illetve a jegybank jelzáloglevél vásárlási programja is elősegített. Ennek megfelelően a kibocsátó jelzálogbankok száma is megnövekedett a BÉT-en, így a december 3-i éles induláskor már öt kibocsátó, az Erste, a Takarék, az OTP, az UniCredit és a K&H jelzálogbankok jelzáloglevei kerültek a jelzáloglevél indexkosarakba. Az elmúlt egy évben több, mint 400 milliárd forintnyi új, a BÉT-en kereskedett jelzáloglevél kibocsátása valósult meg, a következő időszakban pedig a jelzáloglevél-piac további bővülésére lehet számítani.

„A hazai jelzáloglevélpiac fejlődését a BÉT és az MNB együttműködésével 2017 decemberében létrehozott tőzsdei jelzáloglevél-index család érdemben támogatja, a jelzáloglevél kibocsátások további növekedése pedig hozzájárul a fix kamatozású jelzáloghitelek arányának növekedéséhez a teljes lakossági hitelállományon belül.” – mondta a program folytatása kapcsán Máté-Tóth István, a Budapesti Értéktőzsde kereskedésért és üzletfejlesztésért felelős vezérigazgató-helyettese.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.