<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egészség- és nyugdíjcélú megtakarítások után 20 százalék adójóváírás vehető igénybe a személyi jövedelemadóból, ehhez azonban az is szükséges, hogy az elutalt összeget a biztosító vagy pénztár jóvá is írja a számlánkon.

Bár hivatalosan az év végéig beérkező díjak alapján számolják az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások és pénztári megtakarítások esetén a 20 százalékos adókedvezményt, nem érdemes az utolsó pillanatban befizetni. A Grantis összesítése megmutatja, milyen végső határidőt szabtak a biztosítók.

A portál felhívja a figyelmet, hogy azoknak a megtakarítóknak, akik az év végén indítanák el megtakarításaikat és most kötnének szerződést, hogy még kihasználhassák az adóvisszatérítést, érdemes odafigyelniük arra, hogy az egyes biztosítók és pénztárak már csak néhány napig tudják befogadni az idei szerződéseket.

A Grantis gyűjtése szerint az alábbi dátumokig kell hiánytalanul eljuttatni a leszerződéshez szükséges dokumentumokat és befizetéseket a lent szereplő biztosítókhoz és pénztárakhoz, hogy a pénzintézetek még az idei évben fel tudják azokat dolgozni az adókedvezményhez.

Fotó: Grantis
Fotó: Grantis

Ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen, a Grantis szerint érdemes legalább 2-3 munkanappal a fenti dátumok előtt eljuttatni az összes szükséges dokumentumot a biztosítóhoz vagy a tanácsadóhoz, hogy a szerződés időben létrejöjjön.

Érdemes a tanácsadóra támaszkodni ahhoz, hogy a megfelelő, jól kitöltött dokumentumok jussanak el a pénzintézetekhez, ezzel elkerülve a hiánypótlást, ami miatt a szerződés átcsúszhat a következő évre – írja közleményében a szakportál.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében nyugdíjbiztosítások után is igénybe vehető az éves befizetések után 20 százalék adójóváírás, szerződésenként legfeljebb 130 000 forintig, önsegélyező és nyugdíjpénztári megtakarításokkal 150 000 forintig, több szerződés esetén összesen 280 000 forintig.