3p

Fokozott óvatossággal érdemes kezelni a karácsony alatt előkerülő ünnepi kellékeket, legyen szó gyertyáról, mécsesről, csillagszóróról, mivel ebben az időszakban megkétszereződik a tűzesetek száma.

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter jelenti az egyik legkockázatosabb időszakot lakásbiztosítási szempontból a nyári viharszezonhoz hasonlóan, ezért indokolt a fokozott óvatosság a Netrisk összeállítása szerint, amelyből kiderül az is, hogy jövőre mire kell majd figyelni. 

Hamar megtörténhet a baj

Az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év más időszakában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatója szerint. Az ünnepek alatt a gyertyák, mécsesek, csillagszórók, zárlatos fényfüzérek, de akár a fűtőberendezések, például kályhákra is figyelni kell. 

A karácsonyfák és az adventi koszorúk mellett érdemes a többi helyiségre is figyelni, ugyanis a tűzesetek gyakran a konyhákban alakulnak ki. A meggyulladt olajat például nem szabad vízzel oltani, mert a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. A tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik. A tűzhely közelébe ne tegyünk gyúlékony tárgyakat, mert azok is könnyen lángra kaphatnak. A katasztrófavédők szerint nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is füstmérgezést okozhat. 

Nehogy nagy baj legyen. Fotó: Depositphotos
Nehogy nagy baj legyen. Fotó: Depositphotos

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója azt is elmondta: „A karácsonytól függetlenül érdemes füstjelzővel, illetve a gázfűtés esetén hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelővel felszerelni az adott ingatlant. Ha mégis baj történne, akkor kulcsfontosságú a kárenyhítés, valamint a káresemény gyors és pontos dokumentálása, ez megkönnyíti a kártérítési ügyintézést” - fogalmazott a szakember. 

Új időszámítás

Besnyő Márton beszélt arról is, hogy jövőre érdemes lesz mindenkinek elővennie a lakásbiztosítását. „Sok szerződésnél ugyanis az inflációnak megfelelően emelkedik az éves díj, márpedig ez várhatóan magasabb lesz a tavalyi, 14,5 százaléknál, a pontos eredmény azonban csak január elején derül ki. A Netrisknél az idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén közel 35 ezer forint volt. Könnyen lehet, hogy 2024-es a kínálatban lesz olyan lakásbiztosítás, amely kedvezőbb ár-érték arányt jelent a jelenleginél. Ráadásul jövőre a lakásbiztosításokat nemcsak egyszer, az évfordulókor, hanem a márciusban is másikra lehet cserélni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!