3p

Új lakossági állampapírokat vásárolhatnak a befektetők jövő hétfőtől. A Fix MÁP 7 százalékos kamatot fizet majd, az új BMÁP kamatbónusza magasabb lesz a réginél. Január 9-től indul az állampapírok forgalmazása, de már hétfőtől megvehetők. Az Egyéves Magyar Állampapír kamata viszont csökkentik: a jelenlegi 8 helyett 6,5 százalékra.

Megérkezett a várva várt bejelentés az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK), a jövő héten indul a két új lakossági állampapír értékesítése. A két kötvény kibocsátási tájékoztatóját meg is jelentették már az ÁKK honlapján – írja a Bank360.hu. Az értékesítés kezdő napja január 9., de az ÁKK közleménye szerint már január 8-tól meg lehet majd vásárolni a papírokat.

Az egyik új lakossági állampapír a 3 éves fix kamatozású Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lesz. Ennek kamata évi 7 százalék, amit negyedévente fizetnek majd ki. Az értékpapír alapcímlete 1 forint lesz. 150 milliárd forint értékben hirdette meg ezt a kötvényt az ÁKK, és az a terve, hogy negyedévente bocsát majd ki új sorozatot belőle. A befektetők maximum 50 millió forint értékben vásárolhatnak egy-egy sorozatból a hirdetmény szerint.

Január 9-én vigyáz, kész, rajt. Fotó: MTI
Január 9-én vigyáz, kész, rajt. Fotó: MTI

Jön az új BMÁP, de a régi is megmarad

A másik kötvény a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) új sorozata lesz. Az új kötvény ötéves futamidejű lesz szemben a korábbi hároméves BMÁP-pal, viszont a kamatozása szintén a három hónapos diszkontkincstárjegyekéhez (dkj) igazodik majd. Az első három évben a dkj-hozam fölött 1,5 százalékot kamatprémiumot kapnak a kisbefektetők, a futamidő két utolsó évében pedig 2,5 százalék lesz az extra bónusz. Az induló kamat így most 8,01 százalék. Ennél az állampapírnál 100 millió forintban korlátozta az ÁKK az egy kisbefektető által ugyanannál a forgalmazónál megvásárolható mennyiséget.

A régi, hároméves BMÁP is kapható még, ennek a kamatbónusza a három hónapos dkj-hozam fölött 1,5 százalékos, ez a mostani kamatperiódusban 9,31 százalékos kamatot jelent. Vagyis azoknak, akik nem tervezik öt éven át megtartani a BMÁP-ot, tulajdonképpen mindegy, melyiket választják az új vagy a régi állampapír közül – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A BMÁP az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) után a második legkedveltebb lakossági kötvény most, csaknem 870 milliárd forintot tartanak benne a befektetők.

Rossz hírt is közölt az ÁKK a kisbefektetőkkel. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata a jövő héttől csökken. A mostani 8 százalék helyett már csak évi 6,5 százalékot fizet rá az állam.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!