2p

Nemcsak az autósoknak kell figyelnie.

Július 16-tól kötelező a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a különböző elektromobilitási eszközökre, például rollerekre és segway-ekre. A Grantis összegyűjtötte, hogy mennyiért köthetünk most kgfb-t ezekre az eszközökre.

A kgfb-k határozott időszakra szólnak, jellemzően 1 éves időtartamra vagy 1 hónapra, amikor minden megkezdett hónapban rendezni kell a havi díjat.

Több biztosítónál is meghatározza a díj nagyságát az üzembentartó kora és a régió, ahol használja az eszközt.

Nem lehet megúszni a kgfb-t
Nem lehet megúszni a kgfb-t
Fotó: Depositphotos

Milyen járművekre kell megkötni a kgfb-t?

Akkor kell kötelező biztosítást kötni a járműre, ha az

  • a 25 kg-ot nem haladja meg, és a tervezési sebessége meghaladja a 25 km/órát
  • 25 kg-ot meghaladja, és a tervezési sebessége meghaladja a 14 km/órát.

A kizárólag emberi erővel működtetett járművekre továbbra sem kell biztosítást fizetni, a gördeszkások és az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok tulajdonosai fellélegezhetnek, illetve a mozgáskorlátozottak által vezetett e-moped vagy pedelec járművekre sem vonatkozik az új rendelet.

Kinek kell a biztosítást megkötnie?

A rendszám nélküli járművek (tehát nincs nyilvántartásba véve) esetén – ilyen a roller és a segway – a törvény úgy határoz, hogy a használó is üzembentartónak minősül.

Tehát, ha bármikor felpattanunk egy ilyen járműre, mindenképp győződjünk meg róla, hogy rendelkezik-e kötelező biztosítással, hiszen ennek felelőssége rajtunk lesz.

A törvény szerint július 16-tól kell rendelkezni érvényes kgfb-vel.

Hiányzik a rendelet, találgatnak a biztosítók

A biztosítók egyébként érdekes helyzetbe kerültek, amikor meg kellett határozniuk az ezen eszközökre vonatkozó díjtarifákat.

Bár a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény új rendelkezéseit hónapokkal korábban kihirdették, a vonatkozó minisztériumi rendelet, ami tisztázná, hogy pontosan milyen járművekre kell alkalmazni az új szabályt, a mai napig nem érkezett meg. A biztosítók egy része ezért egyszerűen egyéb kategóriában kezeli ezeket a járműveket, hogy a törvénynek valahogy mégis megfeleljen. Ez a kategória borsosabb díjazású és havonta fizetendő a kfgb díja.

Amint megérkezik a vonatkozó rendelet, a díjak várhatóan változnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!