2p

Nem volt engedélye.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a hévízi Ajsa-Kühne Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta a felügyeleti engedély nélküli pénzváltási tevékenység folytatását - közölte a jegybank.

Rossz vége lett az illetéktelen pénzváltásnak
Rossz vége lett az illetéktelen pénzváltásnak
Fotó: Depositphotos

A pénzügyi felügyelet munkatársai próbavásárlást hajtottak végre a társaság népszerű, hévízi üdülőközpontban található helyiségében, amely hirdetőtáblával és LED-es fényújsággal is jelezte, hogy ott pénzváltó működik. Az ezt követő eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint az Ajsa-Kühne Kft. tevékenységét több különböző valutával (euró, svájci frank, angol font, USA dollár) is folytatta, jelentős összegű forgalmat bonyolítva.

Az MNB vizsgálata megállapította: a társaság korábban - az egyik akkori takarékszövetkezet megbízásából, vele szerződésben állva - jogosult volt pénzváltási tevékenység végzésére. Ezt azonban megbízási szerződésének megszűnését követően is folytatta. Az Ajsa Kühne Kft. tehát jogsértően, üzletszerűen pénzváltási tevékenységet végzett, miközben nem rendelkezett az erre vonatkozó pénzügyi felügyeleti engedéllyel.

Feljelentés is lesz az ügyből

Az MNB mindezek nyomán azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak a jogosulatlan tevékenység folytatását és 28 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A felügyelet emellett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést is tesz az ügy miatt - közölték.

A bírságösszeg megállapításánál súlyosító körülménynek minősült, hogy a cég tisztában volt azzal, hogy tevékenysége engedélyhez kötött, azt mégis ennek hiányában végezte, és hogy azt hosszú időn, éveken keresztül folytatta. Enyhítő körülménynek számított a társaság együttműködő magatartása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!