3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az MNB vizsgálata nyomán 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a City Holiday Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft.-nél. A vizsgálat keretében azt vizsgálták a jegybank munkatársai, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

Kiderül, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján a társaság jogosulatlan pénzváltási tevékenységét több éven keresztül bizonyítottan folytatta.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel 

- derül ki a jegybank közleményéből. 

Büntetés és tiltás

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft. részére. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A kép illusztráció. Fotó: Depositphotos
A kép illusztráció. Fotó: Depositphotos

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Enyhítette viszont a bírság mértékét – többek között – a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata.

Az MNB ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy mindig az MNB által felügyelt, engedéllyel rendelkező pénzváltók szolgáltatását vegyék igénybe. Ezeknek ugyanis folyamatosan olyan követelményeknek kell eleget tenniük, amelyek célja a piaci szereplők pénzügyi stabilitásának biztosítása, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek magas szintű védelme. Engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység esetén kiugróan magas a működési kockázat és a fogyasztók védelme sem biztosított. A jogosulatlan és a fogyasztók számára kockázatos tevékenységet végző piaci szereplők tisztességtelen versenyelőnyhöz is jutnak a legálisan működő piaci szereplőkhöz képest. Az MNB ezért – piactisztítási tevékenysége keretén belül – az elmúlt időszakban is több természetes és jogi személlyel intézkedett engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység okán. Ennek során összesen mintegy 40 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki és minden esetben büntetőeljárást kezdeményezett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!