<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Valószínűleg nincs olyan város a világon, amely mindenkinek ingyenes parkolást biztosítana. A nagy keresletű, de kevés parkolóhellyel rendelkező helyeken a hatóságok korlátozott és fizetős parkolási övezeteket szerveznek.

Picodi.com elemzői a világ 48 fővárosában és nagyvárosában tanulmányozták a parkolás költségeit, valamint az adott zóna lakóinak parkolási előnyeit.

Akutatás keretében összehasonlítottuk egy fizetős zónában egy hétköznapi parkolási óra költségét és a megfelelő fizetős parkolási zóna lakóinak előfizetési díját.

Parkolási óra költség

A rangsorban szereplő városok közül a legdrágább parkolás Nagy-Britannia fővárosában található. Egy óra parkolás Londonban eléri a 9,9 eurót. Az autó elhagyása Amszterdam központjában 7,5 euró, Norvégia fővárosában – Oslóban pedig 7,5 euró.

Az egy óra ára a környék parkolási igényétől függ. Általános szabály, hogy minél távolabb a központtól, annál olcsóbb.

Budapesten a fizetős parkolási zónában az árak 175 és 525 forint között mozognak óránként (0,48–1,44 euró), és ezek a legalacsonyabb árak a vizsgált városok között.

A legjobb parkolási ár szerencsés tulajdonosai a jerevániak lettek. Egy óra parkolás Örményország fővárosában mindössze 0,18 euróba kerül.

A lakosok előfizetési költsége

Általában a fizetős parkolózóna lakói élveznek bizonyos kiváltságokat. Nem vonatkozik rájuk a parkolási idő korlátozás, és sokkal kedvezőbb díjaik vannak, feltéve, hogy állandó lakhellyel rendelkeznek a városban és ott fizetnek adót.

A vizsgált 48 város közül 6-ban a lakosok ingyenesen parkolhatják le autójukat a fizető parkoló zónában, ha otthonuk közelében parkolnak. Ez a lehetőség Lisszabonban, Rómában, Buenos Airesben és Mexikóvárosban áll az autótulajdonosok rendelkezésére.

A fizetős parkolási zónában élő budapesti autósok évi 2.000 Ft-ért (5,5 euró) vásárolhatnak lakcímkártyát, amellyel ingyenesen parkolhatnak az otthonuk közelében lévő környező utcákban.

Egy hasonló előfizetés Bécsben zónától függően 90 euró-tól 120 euróig, Berlinben 10,2 euróba kerül zónától függetlenül, a legdrágább pedig Stockholmban (357–1 309 euró).

A vizsgálatunkban szereplő 48 városból 6-ban a fizetős parkolóval rendelkező utcák lakói nem részesülnek kedvezményben. Vagy vásárolniuk kell egy garázst, vagy szabad helyet kell keresniük a fizetős parkolózónán kívül, vagy általános feltételekkel előfizetést kell vásárolniuk. E városok közé tartozik New York, Kijev, Minszk és Tbiliszi.

Érdemes megjegyezni, hogy a fizetős parkoló zóna ritkán fedi le az egész várost. Például Budapesten ez a terület csak a város területének 8,5 százalékát teszi ki, Bécsben – 25 százalék, Berlinben – 5 százalék. Kivétel Párizs, ahol az egész város fizetős parkolózóna.

(Forrás: Picodi)(Forrás: Picodi)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.