2p

A magukat rendőrnek, illetve banki ügyintézőnek kiadó csalók azt mondták az áldozatnak, feltörték a bankszámláját. Ő pedig minden szükséges adatot átadott a bűnözőknek, akik így tényleg feltörték a számlát.

Bankszámla-, illetve a bankkártyaadatok megszerzésére specializálódott, magukat rendőrnek kiadó csalókat fogtak el Tiszavasváriban – közölte a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) szombat délelőtt a Facebook-oldalán.

A tájékoztatás szerint az NVSZ speciális kiberfelderítési egységének közreműködésével a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói péntek hajnalban két helyszínen „ütöttek rajta” a gyanúsítottakon. Felidézték, hogy egy hete tett bejelentést egy állampolgár, mert ismeretlenek több millió forintot emeltek le a bankszámlájáról. Az egyik elkövető rendőrként bemutatkozva a sértettnek telefonon azt mondta, hogy feltörték a számláját. Az ijedt áldozat a csaló kérdésére elmondta, melyik banknál vezeti azt, utána a banda másik tagja már ennek a banknak a nevében hívta fel a sértettet – ismertette az ügy részleteit az NVSZ.

Hozzátették: a bűnözők rávették az áldozatot, hogy telepítse telefonjára az Anydesk nevű programot, amihez még segítséget is nyújtottak és elkérték az SMS-ben kapott kódokat. Ezzel már könnyen hozzáférhettek a bankszámlához, amiről átutalásokat indítottak és megpróbálták a számlán lévő teljes összeget leemelni. Az NVSZ közlése szerint a „strómanbankszámlát” használó 46 éves nőt és társát, egy 67 éves férfit a nyomozók összehangolt akcióban fogták el. Az ingatlanjaikban tartott kutatáskor megtalálták a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefonokat, készpénzt és banki dokumentumokat. Az eljárás eredményeként a sértett bankszámlájáról leemelt összeg jelentős részét sikerült zárolni.

Közölték, a két gyanúsított ellen pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Idegeneknek sose adja ki banki adatait, a pénze bánhatja! Fotó: Depositphotos
Idegeneknek sose adja ki banki adatait, a pénze bánhatja! Fotó: Depositphotos

Az NVSZ arra figyelmeztet minden állampolgárt: legyen gyanús, ha a rendőrség nevében telefonon felhívják és a bankszámla feltörésére hivatkozva banki adatokat kérnek. Fontos tudni, hogy a bankok soha nem kérik a saját hivatalos alkalmazásuk mellé egy külön alkalmazás letöltését a telefonra – hívták fel a figyelmet.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!