2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Olyan termék került be a kínálatba, amit ugyan meg lehet vásárolni, de használatba venni tilos Magyarországon.

A magyar áramszolgáltatók nem engedik meg, hogy a fogyasztó áramot tápláljon be a konnektoron keresztül a lakás vezetékeibe - ezért nálunk egyelőre nem terjedhetnek el a például Németországban és Ausztriában is egyre gyakrabban megfigyelhető erkélynapelemek. Ezek lényege, hogy villanyszerelő közreműködése nélkül kialakítható egy olyan rendszer, amivel villanyszámlánk valamelyest csökkenthető a napelemek által termelt árammal. Ezt vagy azonnal felhasználhatjuk, vagy ha épp nem fogyasztunk áramot, egy akkumulátorban is eltárolhatjuk.

Megvehetjük a rendszerhez a mikroinvertert, de a használatával nagyot kockáztatunk - hiszen nálunk tilos. Fotó: Depositphotos
Megvehetjük a rendszerhez a mikroinvertert, de a használatával nagyot kockáztatunk - hiszen nálunk tilos. Fotó: Depositphotos

A témával bővebben foglalkozó G7 szúrta ki: bár más áruházláncok a Magyarországon nem használható eszközöket nem forgalmazzák hazai áruházaikban (például Lidl, Aldi), a cseh gyökerű Alza ideje már a magyar vevőknek is eladásra kínálja az erkélynapelemes rendszerek fő kellékét, az úgynevezett mikroinvertert - cikkünk élesítésekor közel 150 ezer forintos áron.

A lap emlékeztet: az ilyen rendszer üzemeltetése Magyarországon az áramszolgáltató ászf-ének megsértése, ami végső soron azzal is járhat, hogy a használót az áramszolgáltató teljes egészében lekapcsolhatja a közműhálózatról. Jelenleg azonban nem egyértelmű, hogy mi történik, ha a fogyasztót az áramszolgáltató szankcionálja, hiszen nem tudni, hogy ki követett el hibát: a forgalmazó, a fogyasztó vagy épp az áramszolgáltató. A lapnak mindenesetre az Energiaügyi Minisztérium nem válaszolt arra a kérdésre, hogy van-e már állásfoglalása a termék használatáról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!