<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Akár 316 forinttal is megugorhat egy doboz cigi ára az Európai Unió döntése miatt. De ez csak a választás után várható.

Komolyan megdrágulhat a cigaretta ára az Európai Unió rendelete miatt, amely a dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó mértékét határozza meg, írja a Napi.hu. A rendeletet még 2011-ben hozták meg, és csak idén januártól érvényes. Magyarországgal együtt nyolc uniós tagállam számára is biztosították az átmeneti időszakot, viszont a magyar kormány a határidő lejártáig sem lépett az ügyben. Emiatt a Napi szerint most az a kérdés, hogy emiatt indul-e az ország ellen kötelezettségszegési eljárás.

fotó: MTIfotó: MTI


Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot.

A Napi számításai szerint ha a jövedéki adó az előírásoknak megfelelően emelkedne - és vele persze a súlyozott átlagár is - , akkor itthon a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa.

Ez a megoldás egy dobozra vetítve 1411 forintot jelentene, vagyis 316 forintos drágulást a jelenlegi állapothoz képest.

A lap még korábban megkereste ez ügyben a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az NGM azonban azt közölte velük, hogy a súlyozott átlagárat 2018. márciusig kell meghatározni. A mostani, ismételt megkeresésre egyelőre nem reagált a minisztérium, a lap viszont valószínűnek tartja, hogy a választásig már nem lesz dohányár-emelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.