2018. március 29. 11:13
mfor.hu

Akár 316 forinttal is megugorhat egy doboz cigi ára az Európai Unió döntése miatt. De ez csak a választás után várható.

Komolyan megdrágulhat a cigaretta ára az Európai Unió rendelete miatt, amely a dohánygyártmányokra alkalmazott jövedéki adó mértékét határozza meg, írja a Napi.hu. A rendeletet még 2011-ben hozták meg, és csak idén januártól érvényes. Magyarországgal együtt nyolc uniós tagállam számára is biztosították az átmeneti időszakot, viszont a magyar kormány a határidő lejártáig sem lépett az ügyben. Emiatt a Napi szerint most az a kérdés, hogy emiatt indul-e az ország ellen kötelezettségszegési eljárás.

fotó: MTI fotó: MTI


Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot.

A Napi számításai szerint ha a jövedéki adó az előírásoknak megfelelően emelkedne - és vele persze a súlyozott átlagár is - , akkor itthon a cigaretta árát 70 570 forintra (226,6 euró) kellene növelni ezer szálanként, amelyből így 42 343 forintot tenne ki a jövedéki adó és 15 000 forintot az áfa.

Ez a megoldás egy dobozra vetítve 1411 forintot jelentene, vagyis 316 forintos drágulást a jelenlegi állapothoz képest.

A lap még korábban megkereste ez ügyben a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az NGM azonban azt közölte velük, hogy a súlyozott átlagárat 2018. márciusig kell meghatározni. A mostani, ismételt megkeresésre egyelőre nem reagált a minisztérium, a lap viszont valószínűnek tartja, hogy a választásig már nem lesz dohányár-emelés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.