3p

Lakásbiztosítás és lakásbiztosítás között is van különbség.

Bővülés jöhet a lakáshitelek piacán, ám érdemes figyelnie arra a hitelfelvevőknek, hogy megfelelő biztosításuk is legyen, amely teljes körű védelmet nyújt - közölte a Netrisk. Az idén kötött lakásbiztosítások éves átlagdíja közel 35 ezer forint, ami töredéke a lakáshitel összegének, pláne marginális tétel a lakáséhoz képest.

Élénkülés jöhet a lakáshitelezésben a következő időszakban köszönhetően az inflációs nyomás enyhülése miatt csökkenő kamatoknak, a reálbérek emelkedésének, valamint az új állami lakástámogatási rendszernek. A lakáshiteleknél azonban továbbra is figyelni kell a biztosításokra - derül ki a Netrisk összeállításából.

Kötelező, de nem mindegy, milyen biztosításról van szó

A bankok kötelezően elvárják a hitelfelvevőktől, hogy legyen érvényes lakásbiztosításuk, idén májustól pedig a lakáshitelek THM-plafonjába már beleszámolják a bankok a lakásbiztosítás díját is. Ám ezek között vannak olyanok, amelyek nem nyújtanak fedezetet az ingatlan tulajdonosa szerint szóba jöhető káreseményekre, csak a bank felé fennálló tartozást fedik le baj esetén. Éppen ezért érdemes teljes körű lakásbiztosítás kötni a lakáshitel mellé - mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint annak is tanácsos ellenőriznie, mekkora értékre nyújt fedezetet a biztosítás, aki a meglévő lakására venne fel jelzáloghitelt. Lehetnek ugyanis elavult, régebben kötött lakásbiztosítások, amelyek nem tartottak lépést az elmúlt évtized lakásdrágulásával.

Nem mindegy, hogyan védi otthonát. Fotó: Depositphotos
Nem mindegy, hogyan védi otthonát. Fotó: Depositphotos

Mennyi, mennyi, mennyi?

A Netrisknél idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén közel 35 ezer forint volt, ez elenyésző összeg a legtöbb lakáshitel összegéhez, valamint az ingatlan értékéhez képest.

Ahogy a legtöbb pénzügyi szolgáltatás esetében, a lakásbiztosításoknál is nagy eltérések lehetnek a különböző konstrukciók között árban és szolgáltatásban. A Magyar Nemzeti Bank által kialakított feltételrendszernek megfelelő Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, illetve a már régebben piacon lévő lakásbiztosítások esetén is fontos, hogy milyen kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat tartalmaz a mutatott éves díj mellett, ezért érdemes alaposan körülnézni és összehasonlítani a különböző ajánlatokat.

Többször lehet váltani

Az összehasonlításra és a váltásra pedig 2024-től többször is lesz lehetőség: a lakásbiztosításokat ugyanis nem csak a biztosítási évforduló előtt van lehetőségük költségek nélkül felmondani az ügyfeleknek, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz egy plusz alkalmat kaptak az ügyfelek a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására. Besnyő Márton szerint ezzel fokozódik a verseny a szolgáltatók között, és a Netrisk várakozásai szerint átlagosan 5-10 százalékkal mérséklődhetnek a díjak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!