<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrajnába ugyanis vagy megérkezik, vagy nem, Oroszországban pedig még bizonytalanabb a helyzet. Több magyar bank is figyelmeztetést adott ki.

"A közelmúltban kialakult orosz-ukrán háborús konfliktusnak fizetésforgalmi következményei is vannak. Kérjük ügyfeleinket, hogy időszakosan fontolják meg az érintett országokba indított átutalási megbízások benyújtását, legfőképp az orosz érdekeltségű bankok bevonásával végzett bármilyen tranzakciót" - szól az OTP honlapjának figyelmeztetése, amelyet a Napi.hu vett észre. A lap összeszedte, mit kell tudni a jelen helyzetben az ukrán háborúban érintett országokba való utalásról.

Az OTP hangsúlyozza, Ukrajna felé részükről továbbra is megtörténik a határon történő átutalás, azonban az átutalt összeg jóváírását és a kedvezményezett számára való hozzáférhetőségét a fogadó bankban nagy mértékben befolyásolhatják az aktuális körülmények.

Más a helyzet Oroszország esetén, ugyanis a szankciók által érintett bankok és személyek részére nem teljesíthetők megbízások. Ebben az esetben a bank az ellenőrzés után feloldja a zárolt fedezetet. Fontos, hogy az ügyfelek kísérjék figyelemmel a számlatörténetben megbízásaik alakulását.

A K&H csoport folyamatosan nyomon követi a nemzetközi helyzetet és az életbe lépő kötelező intézkedéseket. Az Európai Unió orosz bankokra kiterjesztett pénzügyi szankciói miatt ezért az orosz rubelben kezdeményezett megbízásokat, kiemelten devizaügyleteket átmenetileg felfüggeszti. Az orosz bankoknál vezetett kedvezményezett számlára indított tetszőleges devizanemű utalásokat a bank befogadja, azonban ezek teljesítése a közreműködő bankok által alkalmazott gyakorlattól függ. A bank orosz rubel keresztárfolyamot nem jegyez, átváltásra jelenleg nincs lehetőség.

Az Ersténél szintén arra figyelmeztetnek, hogy nem tudják garantálni az ukrajnai átutalások teljesülését, viszont a sikeres tranzakciók után nem számolnak fel díjat, a Magyarországon Erste-számlát nyitó ukrán állampolgároknak pedig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is biztosít a bank. Oroszországgal kapcsolatban szintén bizonytalan az utalások megérkezése,  új kereskedelmfinanszírozási tranzakciókat (akkreditív, garancia) pedig nem tud teljesíteni a bank orosz érintettség esetén az Erste csoport döntésének megfelelően.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.