5p

December 7-én, személyes részvétellel tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.

Visszatértünk, hogy megnyerjük!

Így kommentálta a győztes csapat, a Kadás Visszatérők felkészítő pedagógusa a végeredményt az eredményhirdetés után. Ugyanez a csapat ugyanis egy évvel korábban csak hajszállal maradt le a győzelemről - akkor a második helyezést érték el az országos döntőben, most viszont az első helyet sikerült elhódítania a kecskeméti csapatnak. Rajtuk kívül is voltak ismerős arcok a mezőnyben, köztük olyan pedagógusok is, akik a 2020 óta megrendezett versenysorozat eseményeibe eddig minden alkalommal neveztek csapatot.

A Kadás Visszatérők csapata a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyen. Fotó: Bánkuti András
A Kadás Visszatérők csapata a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyen. Fotó: Bánkuti András

Volt azonban számos debütáló résztvevő is - ami nem meglepő, hiszen rekordszámú nevezéssel indult útjára a Privátbankár.hu által szervezett Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 őszi versenye. 1200 négyfős csapat nevezett be, az ország minden tájáról jelentkeztek a technikumok és szakképző iskolák tanulói, hogy számot adjanak pénzügyi ismereteikről.

Közülük az október 19-i online fordulóból vármegyénként és Budapestről is 10 csapat jutott tovább a második fordulóba. Itt a kvíz mellett már szóbeli versenyre is sor került: online formában, szakértő zsűri előtt válaszolhattak villámkérdésekre és kifejtős kérdésre a csapatok. Aki a legjobban teljesített az egyes versenynapokon, továbbjutott az országos döntőbe: december 7-én, a Budapesti Gazdasági Egyetem aulájában így 20 csapatos mezőny várta a végső megmérettetést.

Hogyan fizethetünk egy külföldi nyaraláson? Mit tehetünk a bolygóért, hogyan válasszunk fenntartható befektetést? Hogyan teremthetjük elő egy lakás, ház árát? Mit jelent az alulbiztosítás? Mik a bitcoin és más kriptovaluták legfontosabb kockázatai? Milyen a gyanús befektetési ajánlat?

Egyebek mellett ilyen kérdésekkel találkozhattak első körben a csapatok, akik közül 4 csapat jutott be a végső fináléba. A "Final Four" mezőnye az újabb kifejtős kérdés mellett már ábrák, grafikonok elemzésével is megbirkózott.

Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 20 csapat részvételével zajlott az  országos döntő, a teljes mezőny 1200 csapatból állt. Fotó: Bánkuti András
Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 20 csapat részvételével zajlott az országos döntő, a teljes mezőny 1200 csapatból állt. Fotó: Bánkuti András

A zsűríben a verseny szakmai partnereinek, támogatóinak képviselői foglaltak helyet - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Államkincstár, a Magyar Biztosítók Szövetsége, a CIB Bank, az Erste Bank, az MBH Bank Private Banking, a Fundamenta Lakáskassza, a Babylon Financial Group és a Budapesti Gazdasági Egyetem szakértő képviselői mellett Ács Zsuzsanna közgazdász, a szervező Privátbankár.hu ügyvezetője és Bod Péter Ákos, a verseny szakmai testületének vezetője, a zsűri elnöke is részt vett a bizottságban.

Bod Péter Ákos, a zsűri elnöke. Fotó: Bánkuti András
Bod Péter Ákos, a zsűri elnöke. Fotó: Bánkuti András

Az ünnepélyes díjátadón elhangzott: a diákok a pénzügyi ismeretek elsajátításával óriási, milliókban is kifejezhető előnyöket nyernek az életük során. A zsűri méltatta a diákok bátorságát, akik számukra idegen környezetben, kamerák és fényképezők kereszttüzében, mikrofonnal a kezükben álltak ki a szakértő zsűri elé, hogy számot adjanak tudásukról - ez a tapasztalat is sokat jelenthet majd későbbi tanulmányaik, karrierjük során. A zsűri olyan valós esetet is felidézett, amikor

valaki úgy jutott pályakezdőként komoly szakmai előmenetelhez vezető munkához, hogy az állásjelentkezésnél önéletrajzába beírta részvételét egy korábbi pénzügyi tudatossági versenyen

- ezzel felkeltve a leendő munkáltatója figyelmét.

A rengeteg tapasztalaton és tudáson kívül számos értékes díjjal távozhattak a verseny résztvevői: külföldi tanulmányút, nagyértékű vásárlási utalványok, élmény-ajándékok és tárgynyeremények várták a diákokat - és természetesen az őket felkészítő pedagógusokat is, mert - ahogy azt a zsűri és a szervezők is többször kiemelték -, az ő áldozatos munkájuk nélkül nem juthatott volna el az elengedhetetlen tudás és maga a verseny ilyen nagy számú diákhoz.

A verseny végeredménye, az első négy helyezett csapat:

1. Kadás Visszatérők - Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum
Csapattagok: Andrási Szabolcs, Kovács Bettina Fanni, Nagy Klaudia, Szabó Georgina
Felkészítő tanár: Pintérné Szabó Terézia

2. Racevényesek - Békéscsabai SZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium
Csapattagok: Bagó Anna, Csete Réka, Nagy Ivett, Lichtenstein Lajos
Felkészítő tanár: Uhrin Györgyi

3. Mamma Mia - Budapesti Gazdasági SZC Keleti Károly Közgazdasági Technikum
Csapattagok: Balla Laura Anna, Gál Anna, Rozmann Luca, Simonyai Kira
Felkészítő tanár: Helmeczi Zoltán

4. Pénzvadászok - Baranya Megyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum
Csapattagok: Kovács Emese, Marton István, Murányi Dániel, Soós Anita
Felkészítő tanár: Poronyi Péter

A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny teljes végeredménye, a díjazottak és a nyeremények listája a verseny weboldalán, a diakforum.hu weboldalon olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!